Babeczki bananowe z kruszonką cynamonową

Mniam!! Szklanka ciepłego mleka i babeczki bananowe :) Na śniadanko, lunch czy podwieczorek ?? :) Kiedy je upieczecie, znikną tak szybko, jak szybkie jest ich przygotowanie :)

Składniki :

  • 330 g mąki przennej
  • 110g cukru brązowego
  • 180ml mleka
  • 150g rozpuszczonego masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • 2 lub 3 dojrzałe banany
  • szczypta soli

Kruszonka cynamonowa:

  • 100 g zimnego masła
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 pełna łyżeczka cynamonu

W misce mieszamy  mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, sól. W drugim  naczyniu banany rozgniatamy widelcem. Jajka roztrzepujemy widelcem, wlewamy mleko, dodajemy masło oraz rozdrobnione banany i całość mieszamy. Następnie mokre składniki łaczymy z suchymi. Papilotki wypełniamy ciastem do 3/4 wysokości. Wierzch muffinek posypujemy obficie kruszonką. Wkładamy do piekarnika  i pieczemy 20-25 min w temperaturze 180 st.C.

 


Komentarze 1

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *