Bliny z kwaśną śmietaną
Tak bardzo cieszę się, że z coraz większym rozmachem restauratorzy wracają do korzeni polskich smaków. Jakiś czas temu opowiadałam Wam o Soul Kitchen Bistro – warszawskiej, świetnej lunchowni. Tam właśnie spotkamy przystępne ceny i aż nieadekwatne, wykwintne smaki :) Podczas odwiedzin, zostałam poczęstowana ośmiorniczką z chorizo, kurkami z bobem, policzkami wołowymi, ale przede wszystkim – o czy dzisiaj szerzej – zachwyciły mnie bliny z kwaśną śmietaną , kawiorem i koperkiem.
Przepis na bliny z kwaśną śmietaną:
- 250 g mąki pszennej
- 150 g mąki gryczanej
- 3 jajka
- 1/2 litra mleka
- 30 g świeżych drożdży
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukru
- 1/3 kostki masła
- olej do smażenia
Na początku robimy zaczyn z drożdży. Drożdże rozcieramy z 1/2 łyżeczki cukru, dodajemy 250 ml ciepłego mleka i 100 g mąki pszennej. Zaczyn zostawiamy na 30 min w ciepłym miejscu. Po tym czasie powinien zwiększyć swoją objętość.
W garnuszku roztapiamy masło i rozcieramy z trzema żółtkami, solą i resztą cukru. Całość dodajemy do wyrośniętych drożdży i ugniatamy. Następnie dodajemy mąkę pszenną i gryczaną oraz kolejne 250 ml ciepłego mleka. Cisto delikatnie ugniatamy i odstawiamy pod przykryciem ok 2 godz.
Po tym czasie ubijamy pianę z trzech białek i powoli dodajemy do ciasta – jeśli opadnie, odstawiamy na kolejne parę chwil.
Małe porcje tak przygotowanego ciasta smażymy na patelni na rozgrzanym oleju.
Bliny podajemy z kwaśną śmietaną, kawiorem, cytryną i duuuużą ilością koperku!
PO PROSTU PYCHA !!! :):):)
foto by Patrycja Toczyńska