Bliny z kwaśną śmietaną

Soul Kitchen Bistro

Tak bardzo cieszę się, że z coraz większym rozmachem restauratorzy wracają do korzeni polskich smaków. Jakiś czas temu opowiadałam Wam o Soul Kitchen Bistro – warszawskiej, świetnej lunchowni. Tam właśnie spotkamy przystępne ceny i aż nieadekwatne, wykwintne smaki :) Podczas odwiedzin, zostałam poczęstowana ośmiorniczką z chorizo, kurkami z bobem, policzkami wołowymi, ale przede wszystkim – o czy dzisiaj szerzej – zachwyciły mnie bliny z kwaśną śmietaną , kawiorem i koperkiem.

Przepis na bliny z kwaśną śmietaną:

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g mąki gryczanej
  • 3 jajka
  • 1/2 litra mleka
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1/3 kostki masła
  • olej do smażenia

Na początku robimy zaczyn z drożdży. Drożdże rozcieramy z 1/2 łyżeczki cukru, dodajemy 250 ml ciepłego mleka i 100 g mąki pszennej. Zaczyn zostawiamy na 30 min w ciepłym miejscu. Po tym czasie powinien zwiększyć swoją objętość.

W garnuszku roztapiamy masło i rozcieramy z trzema żółtkami, solą i resztą cukru. Całość dodajemy do wyrośniętych drożdży i ugniatamy. Następnie dodajemy mąkę pszenną i gryczaną oraz kolejne 250 ml ciepłego mleka. Cisto delikatnie ugniatamy i odstawiamy pod przykryciem ok 2 godz.

Po tym czasie ubijamy pianę z trzech białek i powoli dodajemy do ciasta – jeśli opadnie, odstawiamy na kolejne parę chwil.

Małe porcje tak przygotowanego ciasta smażymy na patelni na rozgrzanym oleju.

Bliny podajemy z kwaśną śmietaną, kawiorem, cytryną i duuuużą ilością koperku!

PO PROSTU PYCHA !!! :):):)

 

foto by Patrycja Toczyńska

img_6673 img_6710 img_6873 img_6877 img_6882 img_6891 img_6907 img_6793 img_6804 img_6842 img_6846

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *