Ciastka francuskie z jabłkami

Kiedy pojawią się niespodziewani goście, kiedy nie macie ochoty lub czasu na przygotowanie wykwintnego deseru, a jednak słodycz do espresso jest nieodzowna…zabierzcie się za zrobienie super szybkiego i prostego ciastka francuskiego z jabłkami. Jest to przepis, który dostałam od mojej Mamy i przetestowałam go już w wielu przypadkach. Sprawdza się zawsze, a smak jest powtarzalnie cudny. Aby receptura była tak prosta należy wykorzystać gotowe, dostępne w sklepach ciasto francuskie… które swoją drogą, zawsze warto mieć w lodówce.

_DSC0190_DSC0211 kard
  • photo: ANIA POLAKOWSKA 

THX GIRL !!!

Składniki:

  • Mrożone ciasto francuskie
  • 2 słodkie jabłka
  • 1 jajo
  • Cukier puder

Ciasto francuskie rozmrażamy i kroimy w kwadraty o boku ok 12 cm. Jabłka obieramy, pozbywamy się gniazd i kroimy w ćwiartki. Na każdym kwadracie układamy po 3 kawałki jabłka i zaginamy rogi do środka, tworząc „kopertkę”. Ciastka smarujemy białkiem kurzym. Piekarnik nagrzewamy do ok 170°C i pieczemy na pergaminie tak długo, aż ciastka się zarumienią. Na końcu gotowe słodycze posypujemy cukrem pudrem.

 


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *