Filet z kurczaka nadziewany suszonymi pomidorami i roszponką

Jakiś czas temu postanowiłam rozwijać swoją pasje i szukać nowych smaków i umiejętności pod okiem Szefów Kuchni. Tym razem trafiłam na warsztaty kulinarne z Patrykiem Dziamskim. Do uczestniczenia w nich zachęciła mnie niezwykła, poznańska miejscówka SPOT oraz to, w czym Patryk się specjalizuje, czyli aranżowaniem potraw na talerzu…szeroko rozumianym Food Designem. Skarbem są wszystkie receptury, które szef nam przedstawił, ale przepis na filet z kurczaka smażony na pergaminie jest wyjątkowo nieskomplikowany i soczysty. Moją małą wariacją stało się nadzienie z suszonych pomidorów i roszponki, który zastosowałam. Koniecznie spróbujcie. Tak niewiele przypraw potrzeba do tak pełnego smaku.

nadzienie

kurczak z goryphoto : Ania Polakowska / http://itchingeye.blogspot.com/

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka
  • Sól, pieprz, tymianek, oliwa
  • Pergamin/ papier do pieczenia

Nadzienie:

  • 6 pomidorów suszonych
  • Duża garść posiekanej roszponki lub szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • Sól, pieprz, tymianek
  • Oliwa z suszonych pomidorów

Filet z kurczaka oczyszczamy z błon, doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i odrobiną oliwy. Na bardzo dobrze rozgrzaną i suchą patelnię kładziemy pergamin. Na pergaminie umieszczamy filety z kurczaka i smażymy po 3 min z każdej strony.

Nadzienie: siekamy czosnek, pomidory suszone, roszponkę i mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem oraz odrobiną oliwy z pomidorów suszonych.

Za pomocą noża robimy dziurki w filetach. Farsz umieszczamy w otworach.

Tak przygotowanego kurczaka wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok 6 min.


Komentarze 4

  1. Aniu mam pytanie czy trzeba najpierw smażyć? Mam 11 dniowego Synka w domu i karmię Go piersią, a przez to unikam potraw smażonych… Czy jeśli tylko upiekę to coś się stanie? Bo jeśli tylko stracę trochę walorów smakowych to okej, gorzej jak mięcho ma być surowe czy coś… Kiepska ze mnie kucharka, a teraz w czasie kp to wyzwanie dla mnie jeszcze większe ;) Pozdrawiam Was serdecznie :) Tygrys

    1. Witam :) Pierś kurczaka smażymy na pergaminie, wiec wszelkie zastrzeżenia co do karmienia piersią odpadają, ponieważ nie używamy tłuszczu :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *