Fondant czekoladowy

Fondant czekoladowy …brzmi niezwykle wytwornie i może wzbudzać obawy przed przygotowaniem – nic bardziej mylnego.  Nic również nie przebije szczęścia i ogromnej satysfakcji, kiedy łyżeczką oddzielamy pierwszy kęs ciastka, a z jego wnętrza wypływa czekolada. Pomysł na ten deser pojawił się podczas jednego ze środowych cookingów z przyjaciółkami. Każda z nas przynosi swój temat, przepis, który chce przetestować. Pierwszy fondant powstał w rękach Gośki, od tego czasu jest to jej numer popisowy. Jest genialnie pyszny i jestem pewna, że z odrobiną cierpliwości, każdemu się uda. Powodzenia ! :)

w misceSkładniki:

  • 150 g czekolady gorzkiej
  • 150 g mlecznej czekolady
  • 200 g masła
  • 5 jaj
  • 120 g cukru
  • 50 g mąki
  • 5 g proszku do pieczenia

W rondlu na małym ogniu rozpuszczamy masło z czekoladą. W misce ubijamy jaja z cukrem. Do masy czekoladowej dodajemy ubite jajka i mieszamy. Następnie dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Drewnianą łyżką wszytko dokładnie mieszamy aż do całkowitego połączenia.  Foremki żaroodporne dobrze natłuszczamy masłem. Na dnie foremek kładziemy wycięte z pergaminu kółka. Boki foremek wykładamy szerokimi paskami pergaminu wystającymi ponad wysokość naczynia. Masę wlewamy do 3/4 foremki. Fondanta pieczemy  10-12 min w temp 165°C – 175°C. Po upieczeniu najpierw wyciągamy pergamin z boków, obracamy foremkę do góry dnem i wysuwamy ciastko z foremki, zdejmujemy pergamin przyklejony do spodu. Po rozkrojeniu ciasteczko powinno być płynne w środku.


Komentarze 1

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *