GALARETKA MALINOWA

4FLEX

Dziś przedstawiam Wam przepis na galaretkę owocową. I owszem jest to pyszna i lekka przekąska, ale cenię ją nie tylko za to. Otóż ma właściwości niezbędne do zdrowego funkcjonowania organizmu. A jakie ? Moi Drodzy, zawiera kolagen tak niezbędny nie tylko w dbałości o urode ale przede wszystkim o zdrowie.

Kolagen to główne białko tkanki łączej. Stanowi aż 30 % wszystkich białek ludźkich. Jest ważnym składnikiem ścięgien oraz odpowiada za elastyczność skóry. To własnie braki kolagenu w organiźmie powodują starzenie się skóry oraz problemy w poruszaniu się. Postanowiłam nieco zagłębić ten temat, ponieważ jest to też niezwykle ważne dla osób, które uprawiają jakikolwiek sport czyli np.. dla mnie :)

I wszystko byłoby ok, gdyby nie fakt, że juz po 25 roku życia organizm przestaje produkować kolagen. Mimo, że kolagen syntetyczny lub odzwierzęcy to częsty skladnik wszelkich kosmetyków, to warto w pewnym momencie rozpocząć suplementację kolagenem tzw „od środka“, ponieważ wprost mówiąc, smarowanie kremem nie ochroni i nie odbuduje ścięgien w stawach.

Dostarczeanie kolagenu w pożywieniu jest oczywiście możliwe, szczególnie jeśli lubimy podroby, zupy na kostnych wywarach czy właśnie galaretki. Jednak jak to zwykle bywa, niekażdy lubi take potrawy i nie każde białko z jedzenia jest łatwo przyswajalne. Dotyczy to też kolagenu.

Optymalnym rozwiązaniem tej ważnej kwesti jest więc suplementacja kolagenem w postaci tabletek. A opcją marzenie , jest suplementacja w postaci hydrolizatu kolagenu w proszku. Tą opcją jest łatwo, szybko przystajalny preparat 4Flex. 4Flex zawiera też witaminę C, która wspmaga odbudowę kolagenu.

Mam nadzieję, że zwróciłam Waszą uwagę na to zagadnienie. I poza uzywaniem kremów z kolagenem, również będziecie pamietać o stawach i całej tkance łącznej naszego ciała i będziecie stosować suplementację diety kolagenem.

A oto przepis na pyszny, słodki, kolagenowy deser :)

Przepis:

  • duża kobiałka malin
  • 1/2 szklanki kompotu wiśniowego
  • miód
  • żelatyna
  • bita śmietana, migdały, mięta do dokoracji i smaku

Maliny płuczemy i blendujemy. Do musu dolewamy kompot wiśniowy. Odmierzamy powstały mus za pomocą szklanek. 1/2 jednej szklanki powstałego musu malinowego podgrzewamy w rondelku z trzema łyżeczkami żelatyny. Kiedy żelatyna całkowicie rozpuści się, dolewamy zawartość rondelka do reszty musu. Dodajemy do smaku miód lub syrop z agawy. Masę rozlewamy do niewielkich naczyń i wstawiamy na parę godzin do lodówki.

Kiedy galaretka będzie gotowa, ubijamy śmietankę 36% , dorzucamy płatki migdałów i serwujemy super świeży deser.

Smacznego !

 


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *