Grzanki schabello tonnato

Schabello tonnato powstało podczas tegorocznych Świąt Wielkanocnych …wywodzi się oczywiście z rewelacyjnej przystawki vitello tonnato – tu zamieniłam cielęcinkę na schabik i VOILA! ;) Ok …od początku…smak vitello tonnato ubóstwiam. Postanowiłam przenieść go w inny wymiar…z delikatną grzanką i serem pleśniowym.

Prawdą jest to, iż podstawą dobrego dania są dobrej jakości składniki. Postanowiłam poszukać tuńczyka w najlepszej postaci…i spróbowałam czegoś dla mnie nowego…w pięknym słoiczku tuńczyk Callipo … nie będę więcej pisać – smak rewelacyjny, nie umywa się do tych z puszek – jałowych i szarych. Polecam.

Składniki:

Schab pieczony :

  • schab ze środkowej części
  • sól, pieprz, rozmaryn, oliwa

Sos do schabello tonnato:

  • tuńczyk np.Callipo
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 piórka anchois
  • łyżka kaparów
  • sól, pieprz, oliwa

Dodatki:

  • Grzanki, ser cambozola lub lazur, szpinak, masło

Schab płuczemy, osuszamy, solimy, dodajemy pieprzu, rozmarynu. Na rozgrzanej patelni z oliwą obsmażamy z każdej strony, aż się zarumieni. Pieczemy przez ok 1 h. w piekarniku w 140 st.C. / schab nie powinien być miękki. Po wyjęciu z piekarnika , odstawiamy, aby soki w mięsie ustabilizowały się.

Tuńczyka, jeśli jest z puszki, płuczemy. Wrzucamy tuńczyka do miseczki, dodajemy żółtko, majonez ( lub jogurt grecki ), anchois, kapary i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Jeśli masa jest za gęsta to dodajemy oliwy z oliwek. Doprawiamy solą i pieprzem. Jest to przepis ukochanej Cioci, która z kolejnej wycieczki z Włoch przywiozła przepis idealny :)

Na suchej patelni podpiekamy ulubione grzaneczki – tu ciabatka. Gotowe grzanki polewamy oliwą, dodajemy ulubiony ser dojrzewający, świeży szpinak, kładziemy plaster schabello, kolejny serek, jeśli jest ochota, i kleks sosu tonnato jako ukoronowanie dania :)  Idealne na śniadanie i kolację. Mniam!

photo: Ania Polakowska

 

 


Komentarze 1

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *