Kaczka z jabłkami, cebulą i pomarańczą

Dobre wysmażenie piersi z kaczki wydaje się dość trudnym zadaniem. I tak jest w rzeczywistości. Postanowiłam przećwiczyć parę sposobów i ten, który wam podam, daje smakowity efekt. Przedstawim przepis, który oparty jest na tradycyjnych polskich smakach i być może połączenie cebuli, jabłek i pomarańczy jest nieco dziwne, to smak jest według mnie perfekcyjny.

Składniki:

  • 2 piersi z kaczki ze skórką
  • 2 pomarańcze
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jabłka
  • masło
  • 1 duża cebula
  • 25 ml Żubrówki
  • sól, pieprz

Piersi kaczki płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Skórkę na piersi kaczki nacinamy w kratkę pod kątem. Uważamy, aby nacięcie nie było zbyt głębokie. Mięso solimy i dodajemy pieprzu. Dodajemy startą skórkę z pomarańczy. Kaczkę smażymy na zimnej patelni bez dodatku tłuszczu, ponieważ ten wytopi sie ze skórki. Dodajemy czosnek przecięty na pół. Od strony skórki piersi smażymy tak długo, aż tłuszcz się całkowicie nie wytopi. Na drugiej stronie smażymy ok 4 min. Piekarnik nagrzewamy do 180 st C i wkładamy piersi do piekarnik na 8 min.

Jabłka kroimy w ósemki i wycinamy gniazda nasienne. Cebulę siekamy w piórka. Na patelni roztapiamy 2 łyżki masła i dodajemy jabłka oraz cebulę. Jabłka dusimy ok 5 minut i wyjmujemy. Na patelni pozostaje cebula, do której dolewamy Żubrówkę i sok wycisnięty z pomarańczy. Sos odparowujemy delikatnie i dodajemy łyżkę masła poruszając patelnią aż do połączenia składników.

Kaczkę kroimy w plastry i podajemy z sosem na ciepło.

SMACZNEGO :)

FOTO: Ania Polakowska

 

 


Komentarze 1

  1. Czesc widze że chyba nie zarabiasz na swoim blogu. Mozesz polączyć swoją pasję z zarobkiem.
    Szkoda marnowac ruchu na stronie. Jest sposob zeby wyciągnąć dodatkowo ladna sumkę, wpisz sobie w google – jak zarobić na blogu drugą wypłatę

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *