Kuskus z cukinią, bakłażanem i cytrusami

Świetny, smaczny i szybki pomysł na obiad. Nie ukrywam, że uwielbiam wcinać takie „jednogarnkowe” dania podczas lunch’u w pracy. Nie jest to danie ciężkie, ale pożywne i smaczne :) Ciekawą, świeżą nutę smakową daje tu starta skórka z parzonej pomarańczy. Przepyszne :) Spróbujcie :)

Składniki:

  • kasza kuskus
  • bulion warzywny
  • małą cukinia
  • mały bakłażan
  • cebula, czosnek
  • pomarańcza
  • marchewka
  • szczypiorek
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek

W garnku z grubym dnem szklimy na oliwie posiekaną cebulkę i czosnek. Dodajemy suchy kuskus i smażymy delikatnie, tak jak się to robi w przypadku risotto. Kiedy kasza delikatnie się zarumieni dodajemy ciepły bulion warzywny, tak aby poziom był równy z kuskusem. Garnek odstawiamy z ognia. Na osobnej patelni smażymy pokrojoną w ćwiartki cukinię i bakłażana. Marchewkę obieramy i kroimy cienkie plasterki, najlepiej za pomocą obieraczki do warzyw. Te plasterki blanszujemy w osolonym wrzątku. Pomarańczę parzymy i na tarce ścieramy skórkę. Przyrządzone warzywa i skórkę z pomarańczy łączymy z kuskusem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz świeżym szczypiorkiem. Jeśli lubicie curry – równie dobrze będzie się komponowało :) SMACZNEGO :)

photo: Ania Polakowska / http://itchingeye.blogspot.com


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *