Naleśniki bazyliowe z mozarellą, szynką parmeńską i pomidorami

Dziś smaczny i jak zwykle nieskomplikowany przepis na lunch lub obiad. Kto z nas nie lubi naleśników :) Tym razem proponuję tradycyjne ciasto z dodatkiem zmiksowanej, świeżej bazylii. W ten sposób otrzymamy klasyczny, włoski smak, lecz w ciut innym wydaniu.

Składniki:

Ciasto naleśnikowe: ( na 3 naleśniki )

  • szklanka mleka
  • szklanka mąki
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 2- 3 garści liści bazylii

Dodatki:

  • mozarella
  • pomidor
  • szynka parmeńska

Do wysokiego naczynia wlewamy mleko i dodajemy jajko i sól, całość mieszamy do całkowitego połączenia. Do tej masy partiami dodajemy mąkę, dokładnie roztrzepując w mleku z mąką. Bazylię całkowicie rozdrabniamy blenderem i dodajemy do ciasta naleśnikowego. Na rozgrzana patelnię z odrobiną oleju wlewamy 1/3 ciasta i smażymy. Tak przygotowane naleśniki nadziewamy mozarellą, pomidorem w plastrach i szynką parmeńską. Zwinięte naleśniki zapiekamy w 160 st. C, do momentu kiedy ser się lekko rozpuści.

Danie można podać z ulubionym sosem. Ja preferuję ulubiony szczypiorowy, ale naleśniki bazyliowe równie dobrze smakują bez dodatku sosu.

Smacznego!

_DSC1023 _DSC1024 _DSC1029 _DSC1031

foto by Ania Polakowska

 


Komentarze 1

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *