Restauracja A.D. 1899

Restauracja "Szwajcarka"

Restauracja A.D.1899 to moje najnowsze kulinarne odkrycie. Od niedawna zamieszkałam w nowym domku i z wielką ciekawością zaczęłam eksplorować gastronomiczne zakamarki Konstancina. Jedno z weekendowych, rodzinnych śniadań postanowiliśmy spędzić we wspomnianej na początku restauracji. Muszę przyznać, że musiałam na początku namówić rodzinkę na to ryzyko, które w rezultacie, okazało się super przeżyciem.

Namówić, ponieważ na początku tego roku strasznie sparzyliśmy się tym miejscem..kuchnią i obsługą. Ale tym razem weszliśmy i było zupełnie inaczej. Okazało się, że poza pięknymi murami „Szwajcarki” zmieniło się tu praktycznie wszystko.W tej restauracji zaistniała sytuacja niezwykle profesjonalna. Przemili właściciele, postanowili oddać decyzyjność w ręce kompetentnych osób. I tak Pani Gabriela i Pan Mirek stworzyli to miejsce od nowa.

Zacznijmy od wnętrza. W Restauracji A.D. 1899 „Szwajcarka” odnajdziemy ciepły nastrój, który daleko odbiega od warszawskiego pędu. Mamy mnóstwo przyjemnego światła, nienaciągane stylizacje stołów. Jest swojsko, odrobinę elegancko czyli po prostu domowo. Jasny parter restauracji ma dwie białe sale z odrobiną mariny i drewna. Bardzo zaskakująca jest natomiast góra. Piętro to połączenie rodzinnego salonu z szykiem najlepszej restauracji. Kameralna vip salka, jest idealna do zorganizowania spotkania biznesowego czy randki- niespodzianki :) Kiedy tu zawitacie na rodzinny obiad, pyszny lunch czy weekendowe śniadanie – będziecie zauroczeni – jak ja.

Wracając do kulinariów. Mirek i Gabriela postanowili zebrać swoją ekipę. Wraz z nimi do teamu „Szwajcarki” dołączył świetny szef kuchni – Dariusz Tomczyk i zaufana obsługa sali. To był bardzo dobry ruch, ponieważ na każdym kroku czuć ich zgodną współpracę. Najbardziej, kiedy dostajemy talerz z zamówionym daniem. I tu zaczyna się bajka – nie kłamstwo – tylko feria smaków :)

Podczas wizyty w tej restauracji spróbowałam;

  • Carpaccio z jelenia z sałatką z marynowanych grzybów, musem z buraka i jeżynami,
  • Torcik z buraka zapiekany z oscypkiem i orzechami
  • Pierś z kaczki z konfiturą z dzikiej róży, pieczoną dynią i kasztanami ( 39 zł ! )
  • Curry z czerwonej ciecierzycy z warzywami

Płatki jelenia były bardzo delikatne, cieniutki i zarazem niezwykle smakowite, rewelacyjnie wyważone z resztą podanych w daniu smaków. Torcik z buraka rewelacyjnie skomponowany z oscypkiem – który osobiście uwielbiam. Pierś z kaczki była bardzo soczysta,  idealnie wysmażona. Mięso super doprawione, świetnie smakowało ze złotymi kluseczkami,puree z pieczonej dyni i maślanymi w smaku kasztanami – boskie. Doskonałym dla wegetarian ( nie tylko ) daniem jest za to curry z czerwonej ciecierzycy, które ma w sobie pełen wachlarz smaków i zdrowych warzyw.

Kulinarnie oceniam tą restaurację na 6 ! Może też dlatego, że na koniec, w prędkości światła zniknął z mojego talerza sernik na wyjątkowym, trochę orzechowym spodzie poprawiony paroma łyżkami kawowego semifredo ;)

Restauracja A.D. 1899 to miejsce, które od czerwca tego roku otrzymało nową szansę – są gotowi na wielkie wyzwania, są gotowi na wielki sukces, którego im życzę i którego jestem pewna. Smakosze ! – zapraszamy do Konstancina tuż przy głównym wejściu do Parku Zdrojowego. (ul. Henryka Sienkiewicza 5, Konstancin-Jeziorna, tel. 22 754 63 12. )

img_6107fullsizerender

foto by @zomatopl
img_6207 img_6182 img_6171 img_6167 img_6101 img_6114 img_6137 img_6146 img_6222 img_6231 img_6199 img_6195 img_6253 img_6248 img_6266 img_6284 img_6276 img_6273 img_6309 img_6323 img_6322 img_6280 img_6269 img_6316

foto by Patrycja Toczyńska


Komentarze 2

  1. Na początku tego roku…Restauracja z tego co wiem byla nieczynna od grudnia 2015 do lipca 2016.. Wiec jak pani sie sparzyla? Przez zamknięte drzwi? Jeśli już pisze pani platne cud opinie to proszę się lepiej przygotowac..Żenada…

    1. Ma Pan racje, czas strasznie szybko ucieka. Niefortunne odwiedziny były w zeszłym roku… Maluch tak szybko rosnie, a czas odmierzam względem właśnie niego. :) Pozdrawiam. Ania

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *