Sałatka śledziowa

Jeden z pełniejszych smaków sałatki śledziowej jaki próbowałam. Być może podczas nadchodzących świąt i ten przepis się przyda :)

Składniki:

  • 3 filety śledziowe ( matjas )
  • 1 biała cebula
  • 1 średni burak
  • ser żółty typu gouda
  • 2 jajka
  • kwaśna śmietana 18%
  • sól, pieprz,

Cebulę siekamy, jajka gotujemy na twardo. Filety płuczemy i posypujemy posiekaną cebulą i odstawiamy na ok 30 min. Buraki gotujemy do miękkości i ścieramy na tarce z dużymi oczkami / lub kupujemy już tarte buraczki. Ser zółty ścieramy również na dużych oczkach na tarce. Śmietanę mocno doprawiamy solą i pieprzem. Po 30 min filety kroimy w plasterki o szerokości ok 5 mm.  Mając wszystko przygotowane sałatkę układamy warstwami. Układamy kolejno : śledzie, cebulkę, śmietanę, jajko. Kolejna warstwa to śledzie, cebula, śmietana, jajko, buraczki i ser żółty. SMACZNEGO :)


Komentarze 2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *