Soffritto

Być Może

Śniadanie to mój ukochany posiłek w trakcie dnia. Szczególnie w weekendy, kiedy mamy czas z rodzinką wybrać się do ulubionych miejscówek. Niedawno opisywałam Wam jedną z nich. Na pewno pamiętacie Być Może i ten niesamowity miejski offowy klimat.

Dzisiaj specjalnie dla Was serwuję dwa przepisy. Jeden wyjątkowo łatwy i drugi też łatwy :) Pierwszy przepis jest prosto od Szefa Kuchni, a drugi inspirowany daniem z menu Być Może.

Na pierwszy ogień więc podaję super prosty przepis na soffritto. Najtrudniejsze chyba jest znalezienie w domowych szafkach żeliwnej patelki ;) A jeżeli już dopadniecie odpowiednie naczynie, czeka Was niebo w postaci jajek zapiekanych z dowolnymi dodatkami. W tym wypadku parmezan, szynka i roszponka z pomidorami <3

Oto przepis na soffritto :

  • jajko
  • seler naciowy
  • marchewka
  • pomidory pelatti ( z puszki bez skórki )
  • czosnek
  • cebulka
  • zioła
  • oliwa truflowa ( opcjonalnie )
  • parmezan
  • roszponka
  • szynka parmeńska
  • grzanki z bagietki żytniej

Drobno kroimy pomidory z puszki, pół selera naciowego, marchewkę, czosnek i cebulkę. Mix nakładamy do naczynia, wbijamy jajko. Na całość kładziemy plasterki parmezanu i szynki oraz roszponkę. Posypujemy ulubionymi ziołami. Naczynie wkładamy do piekarnika na 180 stC i zapiekamy do ulubionego stopnia ścięcia jajka. Podajemy z grzankami z żytniej bagietki :)

Smacznego :)

foto by Patrycja Toczyńska

IMG_4937 IMG_4930 IMG_4927

Drugi przepis na racuszkami z koziego mleka jabłkami i cynamonem :

Ciasto na racuchy

  • 4 białka
  • 2 żółta
  • szklanka koziego mleka
  • 2 łyżki cukru
  • łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szklanka mąki pszennej
  • 5 lekko kwaśnych jabłek

Białka jajek ubijamy na sztywno. Na koniec ubijania dodajemy cukier. Do mleka wbijamy żółtka, roztrzepujemy. Do mleka z jajkiem dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, cynamonem i mieszamy razem z ubitymi jajkami z cukrem. Jabłka kroimy na małe plasterki i dodajemy do ciasta. Na rozgrzaną patelnię z olejem, łyżką nakładamy ciasto. Racuszki smażymy z obu stron na złoto na średnim ogniu. Osączamy nadmiar tluszczu na papierowym ręczniku.

Podajemy z kruszonym kozim twarogiem, jabłkami przesmażonymi na maśle z cynamonem oraz granatem :)

Enjoy <3

IMG_4981 IMG_4977

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *