Szparagi

Fasion Post

W dniu pełnym treningów, pracy na komputerze, spotkań i stylizacji, a przede wszystkim pełnym Synka, często brakuje chwil na wymyślne potrawy. Moja dieta „modelkowa“ powinna więc składać się z potraw, które łatwo i szybko przygotować. Idealnym składnikiem sa produkty sezonowe. Nie wiem jak Wam, ale mi obecnie z lodówki wyskakują szparagi. I białe klasyczne, i zielone chrupiące. Robione na milion sposóbów, smakują zawsze wyśmienicie. Kiedy rozpoczyna się sezon szparagowy, w głowie pojawiają się pytania: Jak je gotować? ( osolona woda, główka poaz poziomem wody, ok 10 min białe, ok 7 min zielone) , Czy obierać? ( ja obieram zawsze i białe i zielone). I czy te prosto z wody z masełkiem nie są po prostu najsmaczniejsze. Pewnie tak, ale ja ubóstwiam szparagi w paru innych wersjach. Mimo, że najczęściej wykorzystuje zielone szparagi do porannych omletów z pomidorem i cebulą to dzisiaj przedstawię Wam moje trzy ulubione, szybkie propozycje szparagowe.

  1. SZASZŁYKI SZPARAGOWE

Sezon grillowy już za pasem. Jak i reszta warzyw, szparagi też idealnie nadają się na grilla. Wystarczy odrobinę podkręcić ich smak i będą prostym i zaskakująco smacznym dodatkiem do dań mięsnych lub rybek.

IMG_3826

Składniki:

  • ½ pęczka szparagów białych
  • ½ peczka szparagów zielonych
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego
  • łyżeczka miodu
  • 1 cm świeżego chilli
  • 1 duży ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • * tarty parmezan do drugiej marynaty

Białe i zielone szparagi obieramy. Białe szparagi gotujemy w osolonej wodzie. Białe szparagi odstawiamy do wystygnięcia.

Następnie przygotowujemy marynatę mieszając w miseczce wszystkie składniki. Połowę marynaty odlewamy do drugiej miseczki i dodajemy do niej 2 łyżki tartego parmezanu.

Białe szparagi obtaczamy w przygotowanej marynacie z 1 miseczki. Zielone szparagi obtaczamy w marynacie z parmezánem.

Szparagi nabijamy w poprzek na patyczki grillowe, aby powstała „drabinka“. Szparagi grilujeme na patelni grillowej lub na grillu lub w piekarniku na programie „grill“ok 4 min z każdej strony.

 

 

IMG_3843

2) MODELKOWA SAŁATKA ZE SZPARAGAMI

Sałatki to bardzo wdzięczne danie. Lekkie, odzywiajace i pełne smaków i możliwości. Przedstawiam Wam mój ulubiony zestaw. Nieskomplikowany ale pyszny. Połącznie smaku białych szparagów, jajka, krewetek i płatków parmezanu.

IMG_3852

 Składniki:

  • 4 garści świeżego szpinaku
  • jajko
  • 4 białe szparagi
  • 5 krewetek
  • parmezan
  • marynata do krewetek:
  • 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 1 łyżka wody
  • ½ soku z limonki
  • 4 plasterki świeżego chilli
  • 1/3 łyżeczki miodu
  • 1 mały zabek czosnku
  • sól, pieprz

W miseczce mieszamy skłądniki marynaty i dokładnie mieszamy. W marynacie obtaczamy krewetki i odstawiamy do lodowki

Szparagi obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Jajko gotujemy 7 minut od momentu wrzenia wody. Krewetki smażymy na patelni wlwewajać na nią całą marynatę. Teraz wystawczy wszystko ładnie ułożyć na telerzu i gotowe :)
IMG_3857

3) KREM Z BIAŁYCH SZPARAGÓW NA MLEKU KOKOSOWYM

Zupki. Zbawienie utrudzonych jelitek i żołądków i świetne rozwiązanie dietetyczne. No może z ograniczoną ilością mleka kokosowego ;) Krez z białych szparagów ale nie na mminy sposób ze smakiem gałki muszkatałowej i śmietany.

IMG_3863

Składniki:

  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 5 białych szparagów
  • 3 łyżki mleka kokosowego
  • sól, pieprz
  • pasta szpinakowa
  • 4 garsci szpinaku
  • ½ cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 plasterki chilli

Białe szparagi obieramy. Odcinamy główki od szparagów. Szparagi gorujemy do miękkosci w bulionie. Ugotowane szparagi blendujemy w bulionie, aż do powstania gładkiego kremu. Dodajemy mleko kokosowe i mieszamy do połączenia.

Pasta szpinakowa : Cebulke, czosnek i chili siekamy i smażymy na oleju kokosowym. Do miski wkładamy szpinak i podsmażoną cebulkę z czosnkiem i chilli. Wszystko blendujemy do poziomu jaki lubimy. Gotujemy główki szparagów.

Do zblendowanej zupki dodajemy sól, pieprz, ewlentualnie pare kropli cytryny do smaku.

Na dno miski nakładamy paste szpinakową, a póżniej nalewamy zupkę. Dekorujemy główkami szparagów. Można dodać migdały do chrupania
IMG_3866

 

foto by Patrycja Toczyńska


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *