Tarta z fenkułem, cykorią i serem pleśniowym

Ahhh …okazało się, że połączenie kopru włoskiego, zwanego fenkułem, z cykorią i serem z niebieską pleśnią jest absolutnie przepyszne. Polecam te przepis…jest prosty w wykonaniu i zadowoli każde podniebienie, nawet to, które ubóstwia potrawy mięsne.

Składniki:

Kruche ciasto słone:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 115 g masła
  • 1/3 zimnej wody
  • sól do smaku

Nadzienie:

  • 1 koper włoski
  • 3 cykorie
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • ser lazur niebieski
  • 4 jajka
  • 1/3 szklanki śmietanki do sosów
  • szklanka tartego żółtego sera
  • sól, pieprz
  • pietruszka
  • pestki dyni

Ciasto: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, pokrojone na małe kawałki, zimne masło. Całość ugniatamy i dodajemy wodę. Ciasto wyrabiamy do połączenia wszystkich składników i formujemy kulkę. Zawijamy w folię i wkładamy na 1/2 h do lodówki. Po tym czasie tortownice wylepiamy ciastem, nakłuwamy widelcem i pieczemy w 180 st C do momentu delikatnego zarumienienia.

Nadzienie: Cebulę i czosnek siekamy i szklimy  na maśle na patelni. Koper włoski kroimy w piórka. Z cykorii wykrawamy głąb i siekamy w drobne paski. Dodajemy pokrojone warzywa na patelnię i całość dusimy, do zmiękczenia cykorii. wedle uznania można dodać odrobinę białego wina. W misce roztrzepujemy jajka , dodajemy śmietanę. Do tego dodajemy warzywa z patelni, pietruszkę i uprażone pestki dyni. Całość mieszamy. Rozdrobniony ser pleśniowy i ser żółty tarty dodajemy do masy jajecznej, Całość wlewamy na ciasto kruche. Pieczemy w 180 st C do stałej konsystencji tarty.

Smacznego :)

foto: Ania Polakowska

 


Komentarze 2

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *