Zapiekanka z bakłażanem i orzeszkami piniowymi

Zapiekanka z bakłażana. Idealna przystawka lub dodatek do dań głównych. Zainspirowała mnie propozycja kulinarna Tomka Woźniaka. Kiedy pierwszy raz przyrządziłam tą potrawę i dodałam troszkę składników wedle swojego pomysłu – od razu wiedziałam, że będzie to jedno ze...

więcej

Tort z musem czekoladowym, kremem mascarpone i owocami

Pyszny i nietrudny torcik, którego smak możemy modyfikować dodając różne owoce. Podstawą tortu jest tu kruche ciasto, a całość dopełnia mus czekoladowy i krem mascarpone przełożny owocami. W moim przypadku dodałam borówki, malinki i owoc granatu, który nieco przełamał słodkość...

więcej

Zapiekanka z kaszy gryczanej z serem feta i pieczarkami

Od czasu do czasu lubię przygotować danie „jednogarnkowe” ;) Forma zapiekanki na bazie kaszy gryczanej wydała mi się dealnym pomysłem. Zainspirował mnie jeden z przepisów Grzesia Łapanowskiego. Prażone pestki słonecznika, feta oraz pomidorek idealnie dopełniły konsystencję...

więcej

Grillowany ser halloumi z trzema pastami

Podobną przystawkę miałam okazję spróbować podczas jednego z weekendowych wyjazdów do stolicy. W przerwie pomiędzy zwiedzaniem i spacerami ;) zawitałam z Przyjaciółką do jednej z ciekawszych, moim zdaniem, miejscówek w Warszawie – Aioli- mowa tu o tych, w których można...

więcej

Tarta wegetariańska z cukinią i bakłażanem

Rewelacyjny, sprawdzony przeis na tartę z cukinią i bakłażanem. Ciasto kruche: 250 g mąki 150 g masła w temperaturze pokojowej 1 łyżeczka soli szczypta cukru 1 jajko mała cukinia mały bakłażan 3 pomidory mała cebula 2 ząbki czosnku szczypiorek 6 jajek 2 garści startego sera...

więcej

Tosty z pesto i eskalopkami

Całkiem sympatyczny pomysł na pyszną kolację lub małą przekąske podczas przyjęcia :) Chrupiące tosty w połączeniu z intensywnym smakiem pesto oraz delikatnymi eskalopkami cielęcymi, do tego sałatka na ciepło z cebuli, czosnku, kaparów oraz pomidorków koktajlowych. Zapraszam :)...

więcej

Kuskus z cukinią, bakłażanem i cytrusami

Świetny, smaczny i szybki pomysł na obiad. Nie ukrywam, że uwielbiam wcinać takie „jednogarnkowe” dania podczas lunch’u w pracy. Nie jest to danie ciężkie, ale pożywne i smaczne :) Ciekawą, świeżą nutę smakową daje tu starta skórka z parzonej pomarańczy. Przepyszne...

więcej

Naleśniki żytnie z serem kozim i szynką dojrzewającą

Bardzo przystępny, nietrudny przepis na pyszny obiadek. Proponuję dzisiaj naleśnik z mąką żytnią, serem kozim, rukolą oraz szynką dojrzewającą. Składniki: pół szklanki mąki pszennej pół szklanki mąki żytniej 1 jajko szklanka mleka szczypta soli twaróg z mleka koziego szynka...

więcej

Zupa krem z dyni curry

Wcześniej nie miałam okazji nawet próbować kremu z dyni. Ale widząc w pobliskim warzywniaku piękną , pomarańczową kulę, postanowiłam przygotować zupkę, ale nie słodką, lecz z nutą przyprawy curry. Składniki: pół małej dyni szklanka mleka czosnek curry, pieprz, sól pestki dyni...

więcej