Pstrąg pieczony w soli morskiej

Aksamitny smak, struktura rybki przygotowanej w ten sposób dają nieodparte wrażenie, że tak dobrze na talerzu jeszcze nie było. Jest to danie, które udaje się zawsze. No i jest to przepis mistrza Kurta Schellera :) Nadaj się idealnie na ważne przyjęcia, kiedy mamy ochotę zainteresować i...

więcej

Fondant czekoladowy

rozlany kadr

Fondant czekoladowy …brzmi niezwykle wytwornie i może wzbudzać obawy przed przygotowaniem – nic bardziej mylnego.  Nic również nie przebije szczęścia i ogromnej satysfakcji, kiedy łyżeczką oddzielamy pierwszy kęs ciastka, a z jego wnętrza wypływa czekolada. Pomysł na ten deser...

więcej

Lekka i bardzo smaczna sałatka wiosenna

Ilość tradycyjnych, świątecznych smakołyków jest nieokreślona. Szczególnie po powrocie z domu rodzinnego :) Wszystkie polskie, pyszne, rodzinne. Uwielbiam je. Podam Wam jednak małą alternatywę. Być może nie dzisiaj, nie jutro, ale po tygodniu z ciężkimi potrawami, taka właśnie...

więcej

Świąteczny sernik śliwkowy z białą czekoladą

Nie mam pojęcia czy to dużo czy mało, ale doliczyłam się ostatnio 24 książek kucharskich w mojej kuchni. Parę przybyło na „mikołaja”, parę na „gwiazdkę”, część z okazji urodzin. Sama przyjemność. Kiedy nadchodzi moment wyboru danego przepisu do realizacji, zawsze wynika to...

więcej

Filet z kurczaka nadziewany suszonymi pomidorami i roszponką

Jakiś czas temu postanowiłam rozwijać swoją pasje i szukać nowych smaków i umiejętności pod okiem Szefów Kuchni. Tym razem trafiłam na warsztaty kulinarne z Patrykiem Dziamskim. Do uczestniczenia w nich zachęciła mnie niezwykła, poznańska miejscówka SPOT oraz to, w czym Patryk się...

więcej

Warsztaty kulinarne – Tomasz Purol / Concordia Design

_DSC0086

Concordia Design. Zerknijmy cóż dzieje się w tym niezwykle ciekawym miejscu na mapie Poznania. To tutaj 8.03 zaproponowano warsztaty kulinarne, warsztaty tworzenia dodatków do ubrań, biżuterii, konsultacje stylistów, wystawiono prace młodych projektantów i parę innych ciekawych...

więcej

Deser bezowy z borówkami

ciastko bezowe kadr

Piękne, sobotnie słońce :) Aby ten dzień był jeszcze bardziej przyjemny, proponuję Wam  przygotowanie przepysznego deseru. Uraczcie najbliższych – będzie miło :) Jeszcze rok temu nie przepadałam za ciastami i deserami z dodatkiem bakalii. To się zmieniło, kiedy podczas weekendu...

więcej

Trufle czekoladowe

_DSC0323

Jest to jeden z moich ulubionych przepisów otrzymanych podczas pięciodniowego kursu u Kurta Schellera. Pomijając ogrom wiedzy, jaką można było pozyskać, takie wydarzenia dają jeszcze jedną nieocenioną wartość. Możliwość poznania ludzi o podobnej pasji życia. Innym razem napiszę o...

więcej

Warsztaty Kulinarne – Patryk Dziamski / SPOT

_DSC0341

Pierwszy kurs gotowania miałam okazje przejść w Warszawie u Kurta Schellera. Na fali wyjątkowych przeżyć i obcowania z ludźmi, którzy mają podobną pasję do mojej, postanowiłam poszukać interesującego warsztatu kulinarnego w Poznaniu. I tak trafiłam do SPOT‘u. Jednym z...

więcej

1...3456789