Grzanki schabello tonnato

Schabello tonnato powstało podczas tegorocznych Świąt Wielkanocnych …wywodzi się oczywiście z rewelacyjnej przystawki vitello tonnato – tu zamieniłam cielęcinkę na schabik i VOILA! ;) Ok …od początku…smak vitello tonnato ubóstwiam. Postanowiłam przenieść go w...

więcej

Wykwintne śniadanie

Inaczej jajko Mollet z kawiorem i szampanem….jeśli mamy ochotę zrobić rozpływające się w ustach śniadanko, sprawić przyjemność najbliższej osobie już od samego rana – polecam to jakże nieskomplikowane ale wytrawne danie. Składniki: 2 jajka pieczywo tostowe 1/2 słoiczka...

więcej

Penne z krewetkami i suszonymi pomidorami

Tą kombinację smaków wymyśliłam podczas jednego z wieczorów spędzonych w Warszawie. Na początku miała to być przekąska wymyślona w moment, a skończyło się na daniu głównym i podstawie kolacji :) …przepisik na niedoszłą przekąskę również podam, pewnie na FB :) Pomysł...

więcej

Pstrąg pieczony w soli morskiej

Aksamitny smak, struktura rybki przygotowanej w ten sposób dają nieodparte wrażenie, że tak dobrze na talerzu jeszcze nie było. Jest to danie, które udaje się zawsze. No i jest to przepis mistrza Kurta Schellera :) Nadaj się idealnie na ważne przyjęcia, kiedy mamy ochotę zainteresować i...

więcej

Fondant czekoladowy

rozlany kadr

Fondant czekoladowy …brzmi niezwykle wytwornie i może wzbudzać obawy przed przygotowaniem – nic bardziej mylnego.  Nic również nie przebije szczęścia i ogromnej satysfakcji, kiedy łyżeczką oddzielamy pierwszy kęs ciastka, a z jego wnętrza wypływa czekolada. Pomysł na ten deser...

więcej

Lekka i bardzo smaczna sałatka wiosenna

Ilość tradycyjnych, świątecznych smakołyków jest nieokreślona. Szczególnie po powrocie z domu rodzinnego :) Wszystkie polskie, pyszne, rodzinne. Uwielbiam je. Podam Wam jednak małą alternatywę. Być może nie dzisiaj, nie jutro, ale po tygodniu z ciężkimi potrawami, taka właśnie...

więcej

Świąteczny sernik śliwkowy z białą czekoladą

Nie mam pojęcia czy to dużo czy mało, ale doliczyłam się ostatnio 24 książek kucharskich w mojej kuchni. Parę przybyło na „mikołaja”, parę na „gwiazdkę”, część z okazji urodzin. Sama przyjemność. Kiedy nadchodzi moment wyboru danego przepisu do realizacji, zawsze wynika to...

więcej

Filet z kurczaka nadziewany suszonymi pomidorami i roszponką

Jakiś czas temu postanowiłam rozwijać swoją pasje i szukać nowych smaków i umiejętności pod okiem Szefów Kuchni. Tym razem trafiłam na warsztaty kulinarne z Patrykiem Dziamskim. Do uczestniczenia w nich zachęciła mnie niezwykła, poznańska miejscówka SPOT oraz to, w czym Patryk się...

więcej

Warsztaty kulinarne – Tomasz Purol / Concordia Design

_DSC0086

Concordia Design. Zerknijmy cóż dzieje się w tym niezwykle ciekawym miejscu na mapie Poznania. To tutaj 8.03 zaproponowano warsztaty kulinarne, warsztaty tworzenia dodatków do ubrań, biżuterii, konsultacje stylistów, wystawiono prace młodych projektantów i parę innych ciekawych...

więcej

1...3456789