Trufle czekoladowe

_DSC0323

Jest to jeden z moich ulubionych przepisów otrzymanych podczas pięciodniowego kursu u Kurta Schellera. Pomijając ogrom wiedzy, jaką można było pozyskać, takie wydarzenia dają jeszcze jedną nieocenioną wartość. Możliwość poznania ludzi o podobnej pasji życia. Innym razem napiszę o...

więcej

Warsztaty Kulinarne – Patryk Dziamski / SPOT

_DSC0341

Pierwszy kurs gotowania miałam okazje przejść w Warszawie u Kurta Schellera. Na fali wyjątkowych przeżyć i obcowania z ludźmi, którzy mają podobną pasję do mojej, postanowiłam poszukać interesującego warsztatu kulinarnego w Poznaniu. I tak trafiłam do SPOT‘u. Jednym z...

więcej

Łosoś pieczony w niskiej temperaturze z sosem beurre blanc

_DSC0100

Jestem pewna, że mieliście już okazję spróbować łososia na ciepło w wielu postaciach. Ja również. Ale nic nie przebije, tego genialnie banalnego przepisu. Przepisu Kurta Schellera, którego nauczyłam się podczas pięciodniowej kulinarnej przygody u  Mistrza. Trudno mi znaleźć inną...

więcej

Ciastka francuskie z jabłkami

_DSC0221

Kiedy pojawią się niespodziewani goście, kiedy nie macie ochoty lub czasu na przygotowanie wykwintnego deseru, a jednak słodycz do espresso jest nieodzowna…zabierzcie się za zrobienie super szybkiego i prostego ciastka francuskiego z jabłkami. Jest to przepis, który dostałam od mojej Mamy...

więcej

Roladki z łososia z twarogiem ziołowym

Idealna przekąska, która trafia w gust każdego podniebienia. Kolor płatków wędzonego łososia, zieleń ziół i świeży odcień cytryny, powodują, że ta kompozycja dekoruje prawie każde moje przyjęcie. Podam składniki, które są idealną porcją dla 2-3 osób. Składniki 300 g...

więcej

Wspomnienia, pasja, książki i Kurt

KADR książka

Od kiedy pamiętam, zaglądałam przez ramię Mamy, wpatrując się w piękną, starą, pachnącą książkę kucharską Kuchnia Polska PWE. Mama otrzymała ją od swojej Mamy, a teraz ja uzupełniam karteczki i karteluszki notując cenne uwagi. Do tej pory zaglądam do podstawowych, polskich...

więcej

1...2345678