Tort czekoladowo-truskawkowy

Słodki Słony Magda Gessler

Cześć Kochani :) Kontynuując słodką przygodę z Panią Magdą Gessler, dzisiaj zdradzę Wam przepis na tort czekoladowo-truskawkowy. Recepturę otrzymałam od Pana Cukiernika z Restauracji Słodki Słony – więc mogę wprost powiedzieć – już dzisiaj możecie wykombinować w domu genialną słodkość na miarę Królowej Smaków :) Ale to nie wszystko – specjalnie dla Was, cudne Ciastko im. Agnieszki Osieckiej również odkryje przed Wam swoje wnętrze, abyście z zapałem i oczekiwaniem wielkiej rozkoszy działali dzielnie w kuchni :)

Przepis na Tort czekoladowo-trudkawkowy

  • 1 ciemny biszkopt kakaowy
  • 1 kostka masła śmietankowego
  • 20 g kwasku cytrynowego
  • 300 g cukry pudru
  • 50 g cukru waniliowego
  • 800 g świeżych truskawek
  • 700 g budyniu waniliowego

Polewa

  • 0,5 litra śmietany 30%
  • 250 g cukru
  • 1 kostka masła śmietankowego
  • 6 tabliczek gorzkiej czekolady

Masło, cukier puder, cukier waniliowy łączymy, dodajemy budyń waniliowy i mieszamy. Dodajemy rozpuszczony kwasek cytrynowy. Truskawki kroimy na połówki. Powstały krem nakładamy na pierwszą warstwę biszkoptu kakaowego i na całej powierzchni kładziemy połówki truskawek. Nakładamy drugą warstwę biszkoptu, kremu i truskawek. Jeśli starczy Wam biszkoptu i kremu – wykańczamy 3 warstwą jak na zdjęciu poniżej. Przygotowujemy polewę. Do rondelka wlewamy śmietanę, dodajemy masło i cukier. Doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy, dorzucamy czekoladę i rozpuszczamy. Lekko ostudzoną polewą i truskawkami dekorujemy tort.

IMG_4260 IMG_4261

foto via www.słodkislony.pl

Na zakończenie bonusowy przepis na rewelacyjne Ciastko im. Agnieszki Osieckiej

2 kruche spody

1 biały biszkopt

200 ml syropu cukrowego

800 g budyniu waniliowego

100 g cukru waniliowego

200 g pomady wodnej

Budyń waniliowy łączymy z cukrem waniliowym. Na kruchy spód kładziemy polowe powstałego kremu waniliowego. Na krem kładziemy biały biszkopt i skrapiamy syropem cukrowym. Na biszkopt nakładamy drugą połowę kremu waniliowego i przykrywamy drugim kruchym spodem. Do wykończeniu używamy lukru zabarwionego malinami. Ciastko dekorujemy świeżymi malinami i goździkami :)

WIELKIE MNIAM :)

Przepraszam Was, że nie mam własnych zdjęć słodkości z przepisu :*

IMG_4714 IMG_4788 IMG_4781 IMG_4772 IMG_4764

foto by Patrycja Toczyńska

 


Komentarze 5

  1. Czy to jest oryginalny przepis na ten tort? Bo z tego co kojarze, ten krem jest różowy, a tutaj z podanych składników raczej wyjdzie nam krem maślano-budyniowy. Proszę mnie poprawić jeżeli się myle.

  2. To nie jest oryginalny przepis…jadłam go i dodając do marca ropne zmikosowane truskawki i tak nie uda się uzyskać tak intensywnego koloru…dodałbym liofilozowane zmiksowane truskawki na pył to może będzie bardziej różowo. .a biszkopt z pewnością z samego kakao i pudru i jaj…który jest pyszny i wilgotny…ale krem jest super i sama chciałbym znać sekret ale przecież wiemy ze przepisu nie dostaniemy. ..-:)

  3. Witam Was serdecznie :) Podałam Wam przepis, który otrzymałam od Pana piekarza ze SŁodkoSłonego :) Jesli Waszym zdaniem nie jest to idealny przepis na ten tort, to mam nadzieje, ze tak czy inaczej smak bedzie równie dobry :)

  4. Pana Cukiernika a nie Pana Piekarza tempa ruro…. Do tortu idzie jeszcze preparat barwiąco aromatyzujacy truskawkowy….. Wiem coś na ten temat.. Pozdrawiam..

  5. Cudownie, mamy juz prawie kompletny przepis :) Kazda uwaga jest cenna, Panów Piekarzy, Cukierników i od razu Hydraulików przepraszamy i zapraszamy :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *