Trufle czekoladowe

Jest to jeden z moich ulubionych przepisów otrzymanych podczas pięciodniowego kursu u Kurta Schellera. Pomijając ogrom wiedzy, jaką można było pozyskać, takie wydarzenia dają jeszcze jedną nieocenioną wartość. Możliwość poznania ludzi o podobnej pasji życia. Innym razem napiszę o moim przyjacielu… A teraz wrócę do przepisu Leszka, przesympatycznego, dzielnego szefa z Pomorza, który również uczestniczył w kursie i uraczył mój kajecik przepisem właśnie na te wyśmienite trufle czekoladowe. Są one idealny uzupełnieniem np. deserów lodowych lub po prostu dodatkiem do kawy.

_DSC0297_DSC0323 

Składniki

  • 2 tabliczki czekolady mlecznej
  • 1 łyżka serka mascarpone
  • 1 łyżka śmietany 36%
  • ½ szklanki gorzkiego kakao
  • ½ szklanki cukru pudru

Tabliczki czekolady rozpuszczamy w rondlu, dodajemy serek mascarpone, śmietanę i mieszamy do dokładnego połączenia składników. Masę czekoladową studzimy i wkładamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Oddzielamy łyżeczką kolejne porcje masy i formujemy w dłoniach małe kulki. Kakao rozsypujemy na blacie lub desce i obtaczamy w nim kulki czekoladowe. Zamiast kakao, zamiennie można użyć cukru pudru, aby na talerzu uzyskać dwukolorową słodycz. Do masy można również dodać orzechy włoskie, aby lekko przełamać smak czekolady.

 


Komentarze 4

  1. Polecam – to stanowczo za mało powiedziane! Trufle według przepisu Anny są po prostu z Nieba Rodem… Zachwycają wyrafinowanym smakiem, są ekskluzywnym dodatkiem m.in. do wina, a rozpływając się w ustach zapewniają zachwyt Kosztujących. Niepowtarzalne i oryginalne znakomicie zastąpią każdy afrodyzjak… Wspaniałe nawet dla najbardziej wysublimowanego podniebienia…

  2. Wykonałam, spróbowałam i jestem zachwycona. Przepis tak prosty, że nawet mój maż uznał, że umiał by je wykonać, a do mistrzów kuchni nie należy :) Próbując z zamkniętymi oczami powiedziałabym, że smakują jak praliny Lindt lindor. Gorąco polecam!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *