Zapiekanka z bakłażanem i orzeszkami piniowymi

Zapiekanka z bakłażana. Idealna przystawka lub dodatek do dań głównych. Zainspirowała mnie propozycja kulinarna Tomka Woźniaka. Kiedy pierwszy raz przyrządziłam tą potrawę i dodałam troszkę składników wedle swojego pomysłu – od razu wiedziałam, że będzie to jedno ze stałych elementów w moim menu. Proste, szybkie danie, które zachwyci pełnią smaku. Połączenie orzeszków piniowych, oliwek, rodzynek…zaskakujące ale bardzo udane :)

Składniki:

  • 1 średni bakłażan
  • 1 duża czerwona cebula
  • 2 średnie pomidory
  • 2 opakowania sera mozarella
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 garści czarnych oliwek
  • 1 łyżka rodzynek
  • 3 łyżki orzeszków piniowych
  • Oliwa, tymianek, sól, pieprz

Bakłażana kroimy w kostkę ok. 1 cm. Cebulę siekamy. Całość mieszamy, obficie polewamy oliwą i wstawiamy do piekarnika na 180 st C, na ok. 15 min. Pomidory parzymy i obieramy ze skórki. Kroimy w drobną kostkę, odsączamy z nadmiaru soku. Oliwki kroimy w plasterki. Rodzynki i czosnek siekamy. Pomidory, oliwki, czosnek, orzeszki piniowe, tymianek łączymy w misce. Całość solimy i dodajemy pieprzu do smaku. Po wyżej podanych 15 min. do bakłażana dodajemy mieszankę pomidorową i wstawiamy na kolejne 10 min. do piekarnika. Po tym czasie ser mozarella kroimy w plastry i układamy na wierzchu zapiekanki i wkładamy z powrotem do piekarnika, aż mozarella lekko się rozpuści.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *