Dzień Dobry Sante czyli sernik, sałatka i zapiekanka

Jestem co raz bardziej zafascynowana przepisami jakie można wyczarować mając w kuchni same zdrowe składniki. W kąciku kulinarnym firmy SANTE przedstawiłam tym razem pyszną, chrupiącą sałatkę z Crunchy i żurawiną, zapiekankę na bazie kaszy jaglanej oraz Amarantusa BIO oraz rewelacyjny sernik na spodzie z Granoli i suszonych śliwek z dodatkiem Masła Orzechowego. Po zakończeniu programu sernik zniknął w sekundę – najwyraźniej jest to zacny przepis :) Same dodające witalności pyszności – spróbujcie ! :)

zdjecie 2

Sałatka z rukolą, gruszką, serem pleśniowym, żurawiną, Crunchy i winegretem orzechowym

Składniki:

  • Rukola
  • 1 gruszka
  • ½ opakowania sera pleśniowego
  • Garść suszonej żurawiny
  • Garść Cranchy naturalnej

Winegret orzechowo-sezamowy

  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • ½ łyżeczki miodu
  • Sól himalajska Sante
  • Pieprz
  • Łyżka sezamu Sante
  • 2 posiekane orzechy włoskie Sante

Przygotowanie:  Rukolę płuczemy. Gruszkę obieramy i kroimy na małe cząstki. Ser również kroimy. W misce mieszamy rukolę, ser, gruszkę żurawinę, dodajemy granolę. Przygotowujemy winegret i polewamy nim sałatkę.

Winegret. W miseczce mieszamy oliwę, ocet, musztardę, miód, dodajemy sól, pieprz, sezam i posiekane orzechy.

zdjecie 3

Zapiekanka z Amarantusem BIO, kaszą jaglaną, serem feta i pieczarkami.

Składniki:

  • 2 szklanka amarantusa
  • 2 szklanka kaszy jaglanej
  • Cebula, czosnek
  • Ser feta
  • 6 pieczarek
  • Szczypiorek
  • 2 jajka
  • oliwa

Przygotowanie: Kaszę jaglaną oraz amarantus ugotować zgodnie z informacją na opakowaniu. Cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć. Pieczarki pokroić w plastry i podsmażyć. Ser feta pokroić na drobną kostkę. Szczypiorek posiekać. Kasze, cebule, czosnek, pieczarki, ser feta i szczypiorek oraz dwa jajka wymieszać i włożyć do naczynia żaroodpornego. Piec di uzyskania stałej konsystencji. Dla chrupkości można dodać ziarna słonecznika oraz dyni.

zdjecie 1

Sernik twarogowy na spodzie z Granoli i suszonych śliwek.

Spód :

  • 150 g Granoli z granatem
  • 100 g masła roztopionego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 100g posiekanych śliwek suszonych
  • 1 łyżka miodu
  • ½ szklanki mąki bezglutenowej
  • 3 łyżki masła orzechowego

Ciasto:

  • 600g sera naturalnego do serników
  • 100 g serka mascarpone
  • 100 g kwaśnej śmietany 22%
  • Szklanka Ksylitolu Sante
  • ½ opakowania cukru waniliowego
  • Łyżka proszku do pieczenia
  • 5 jajek

Przygotowanie:

Spód: Granolę lekko kruszymy. Wszystkie składniki ( oprócz masła orzechowego ) mieszamy. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Na nim wykładamy ciasto i pieczemy ok 15 min w 160 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia, a następnie smarujemy masłem orzechowym.

W misce dokładnie mieszamy wszystkie składniki ciasta. Bardzo delikatnie mieszamy, aby nie wpuści do ciasta powietrza. Całość wylewamy na upieczony spód. I pieczemy w 160 st.C aż ciasto lekko zbrązowieje.(ok 1,5 h )

SMACZNEGO :)

 

 


Komentarze 2

  1. bardzo podoba nam się podane przepisy i styl ubierania. My dopiero zaczynamy z naszym blogiem ,zapraszamy na ourdailylifestylee.glogspot.com

  2. Twoje zdj są mistrzowskie, od samego patrzenia przychodzi myśl: jeeeju zjadłabym i to i to i tooo ;) wrażenie robi sałatka z rukolą, co Ty na to aby dodać jeszcze kilka kropli jakiegoś sosu? ja ostatnio jadłam jogurtowy develey? pasowałby? Pozdrawiam !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *