Nadziewane muszelki

Dziś postanowiłam podać przepis, który doskonale sprawdza się w roli pomysłu na obiad. Muszle nadziewane mięskiem mielonym z sosem pomidorowym oraz muszle nadziewane szpinakiem, zapiekane pod sosem beszamelowym. Druga opcja jest przyjemną propozycją dla osób niejedzących mięsa. Idealny rozmiar do nadziewania mają muszle firmy De Cecco, te również nigdy mi się nie zepsuły podczas nakładania farszu :)

Składniki:

Nadzienie z mięsa mielonego:

  • mięso mielone wołowo-wieprzowe
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • jajko
  • ziele angielskie, majeranek, pieprz, sól

Sos pomidorowy:

  • pomidory z kartonika np. Valfrutta
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • liść laurowy, bazylia, ziele angielskie, sól, pieprz
  • masło

Muszle gotujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu.

Nadzienie z mięsa mielonego. Pokrojoną w drobną kostkę cebulkę przesmażamy na maśle. W misce łączymy mięso, cebulkę, jajko i przyprawy. Z farszu formujemy kulki i nadziewamy makaron.

Sos pomidorowy. Pokrojoną cebulkę i czosnek podsmażamy na maśle i oliwie. dodajemy pomidory Valfrutta. Doprawiamy świeżymi ziołami do smaku, solą i pieprzem.  Przesmażamy ok 10 minut i dodajemy do smaku , mój ulubiony dodatek do włoskich dań – sos balsamiczny Ponti.

Nadziewane muszle polewamy sosem i wstawiamy do piekarnika nastawionego na 160 st C na ok. 15-20 min, aż farsz się upiecze.

Nadzienie ze szpinaku:

  • świeży szpinak
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • masło

Sos beszamelowy:

  • 2 szklanki mleka
  • 1/4 kostki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej

Nadzienie ze szpinaku. Cebulkę siekamy w drobną kostkę, Czosnek obieramy i siekamy. Składniki przesmażamy na patelni , na maśle. Świeży szpinak wkładamy na pół minuty do wrzącej wody i kiedy cebulka zeszkli się, dodajemy  szpinak.

Sos.  Masło topimy na małym ogniu, w rondelku. Do masła wsypujemy mąkę i na małym ogniu, cały czas mieszając, robimy jasnozłotą zasmażkę. Do zasmażki wlewamy mleko z sokiem z cytryny i dodajemy wszystkie przyprawy. Cały czas mieszając, na małym ogniu, doprowadzamy sos do zgęstnienia. Należy pamiętać aby sos cały czas mieszać.

Nadziewane muszle polewamy sosem i i wstawiamy do piekarnika nastawionego na 160 st C na ok. 15-20 min, aż sos się delikatnie zapiecze.

photo: Ania Polakowska / http://itchingeye.blogspot.com/

 


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *