Tarta wegetariańska z cukinią i bakłażanem
Rewelacyjny, sprawdzony przeis na tartę z cukinią i bakłażanem.
Ciasto kruche:
- 250 g mąki
- 150 g masła w temperaturze pokojowej
- 1 łyżeczka soli
- szczypta cukru
- 1 jajko
- mała cukinia
- mały bakłażan
- 3 pomidory
- mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- szczypiorek
- 6 jajek
- 2 garści startego sera żółtego typu gouda
- sól, pieprz, kolendra
W misce połączyc przesianą mąkę, sól, cukier, masło i jajko. Ciasto wyrabiać do uzyskania gładkiej konsystencji. Uformować kulkę, owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na min. 15 minut.
Cukinię obrać i pokroić w cieńkie plasterki. Bakłażana pokroić również w plasterki. Posolić, dodać rozmarynu idelikatnie podsmażyć na patelni grilowej. Pomidory obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć na osobnej patelni na maśle z odrobiną oliwy.
Kruche ciasto wyjąć z lodówki i wypełnić nim tortownicę. Nakłuć ciasto widelcem, wsypać na całość suchą fasolę, aby ciasto nie napęczniało. Również można użyć w tym celu jabłka pokrojonego w ósemki. Tortownicę wstawić do piekarnika na 180 st. C. i piec do momentu zarumienienia.
W misce połączyć jajka, zeszkolną cebulę i czosnek, posiekany szczypiorek oraz tarty ser żółty. Doprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną kolendry. Można dodać odrobinę śmietany 30%.
Na cieście ułożyć naprzemiennie cukinię, bakłażana oraz pomidory. Całość zalać masą jajeczną i stawić do piekarnika na 180 st. C. , piec do momentu uzyskania stałej konsystencji masy.
SMACZNEGO :)
photo: Ania Polakowska / http://itchingeye.blogspot.com