Tarta wegetariańska z cukinią i bakłażanem

Rewelacyjny, sprawdzony przeis na tartę z cukinią i bakłażanem.

Ciasto kruche:

  • 250 g mąki
  • 150 g masła w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta cukru
  • 1 jajko
  • mała cukinia
  • mały bakłażan
  • 3 pomidory
  • mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypiorek
  • 6 jajek
  • 2 garści startego sera żółtego typu gouda
  • sól, pieprz, kolendra

W misce połączyc przesianą mąkę, sól, cukier, masło i jajko. Ciasto wyrabiać do uzyskania gładkiej konsystencji. Uformować kulkę, owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na min. 15 minut.

Cukinię obrać i pokroić w cieńkie plasterki. Bakłażana pokroić również w plasterki. Posolić, dodać rozmarynu idelikatnie podsmażyć na patelni grilowej. Pomidory obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć na osobnej patelni na maśle z odrobiną oliwy.

Kruche ciasto wyjąć z lodówki i wypełnić nim tortownicę. Nakłuć ciasto widelcem, wsypać na całość suchą fasolę, aby ciasto nie napęczniało. Również można użyć w tym celu jabłka  pokrojonego w ósemki. Tortownicę wstawić do piekarnika na 180 st. C. i piec do momentu zarumienienia.

W misce połączyć jajka, zeszkolną cebulę i czosnek, posiekany szczypiorek oraz tarty ser żółty. Doprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną kolendry. Można dodać odrobinę śmietany 30%.

Na cieście ułożyć naprzemiennie cukinię, bakłażana oraz pomidory. Całość zalać masą jajeczną i stawić do piekarnika na 180 st. C. , piec do momentu uzyskania stałej konsystencji masy.

SMACZNEGO :)

photo: Ania Polakowska / http://itchingeye.blogspot.com


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *