Zapiekanka z kaszy gryczanej z serem feta i pieczarkami

Od czasu do czasu lubię przygotować danie „jednogarnkowe” ;) Forma zapiekanki na bazie kaszy gryczanej wydała mi się dealnym pomysłem. Zainspirował mnie jeden z przepisów Grzesia Łapanowskiego. Prażone pestki słonecznika, feta oraz pomidorek idealnie dopełniły konsystencję potrawy.

Składniki:

  • 2 szklanki kaszy gryczanej
  • ser feta
  • 2 średnie pomidory
  • 6 pieczarek
  • 2 garści tartego sera typu gouda
  • 4 jajka
  • szczypiorek
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula
  • sól, pieprz, oliwa, masło,olej
  • 3 garści pestek słonecznika lub pestek dyni

Kaszę gotujemy według zaleceń na opakowaniu. Czosnek, cebulę siekamy i szklimy na maśle z odrobiną oliwy. Pomidory zaparzamy, obieramy ze skórki, usówamy gniazda pestek i kroimy w średniej wielkości kostki. Pieczarki kroimy na osiem części i smażymy na oleju. Ser feta kroimy na drobne kostki. Szczypiorek siekamy. W misce łączymy jajka, tarty ser, szczypiorek oraz cebulę z czosnkiem.  Dodajemy 4 szczypty soli, pieprz i dodatkowe przyprawy według uznania. Naczynie do zapiekania smarujemy masłem. Wsypujemy kaszę wymieszaną z pomidorami, podsmażonymi pieczarkami i serem feta. Kaszę zalewamy mieszanką z jajek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C . Pieczemy do lekkiego zarumienienia.

Uprażonymi na suchej patelni pestkami słonecznika lub dyni posypujemy zapiekankę.

Idealnym dodatkiem do tego dania jest sos czosnkowy : mały jogurt grecki, 2 łyżki majonezu, sól, pieprz, 2 duże, zmiażdżone ząbki czosnku oraz szczypta cukru i 3 krople cytryny.

photo: Ania Polakowska / http://itchingeye.blogspot.com


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *