Szpinak z sosem gorgonzola
Przepis zainspirowany smakami wspaniałego miejsca, jakim jest nadmosrska Jastrzębia Góra i restauracja Kredens :) To tam, pierwszy raz spróbowałam tej kompozycji smków. Postanowiłam stworzyć podobny zestaw i udało się całkiem nieźle :) Zachęcam :) Całość dania świetnie uzupełnia świeży pomidor – koniecznie bez skórki.
Składniki:
Szpinak:
- paczka świeżego szpinaku
- 6 ząbków czosnku
- 1 szalotka
- oliwa
- sól, pieprz
Sos gorgonzola:
- 250 ml śmietanki 18%
- 90-100 g sera gorgonzola
- kubeczek serka ziołowego / np. Almette
- 1/2 paczki serka topionego ziołowego
- sól, pieprz
W rondlu podgrzewamy śmietankę, dodajemy ser gorgonzola oraz resztę serów, mieszamy delikatnie do roztopienia. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, można dodać mleka. Do smaku dodajemy sól, pieprz oraz, jeśli jest taka potrzeba, parę kropli soku z cytryny.
Na dużej patelni delikatnie podsmażamy pokrojony w plasterki czosnek oraz posiekaną szalotkę. Następnie dodajemy szpinak i dusimy do uzysknia odpowiedniej konsystencji. Do smaku dodajemy sól i pieprz. Szpinak polany sosem gorgonzola, podajemy ze świeżymi pomidorami bez skórki. Polecam tą świetną przystawkę :)