Perfekcyjna szarlotka

Moi Drodzy. Najlepsza szarlotka ever i do tego bajecznie prosta do przygotowania. Wyśmienite ciasto kruche, banalnie łatwy mus z jabłek oraz kołderka bezowa. Przygotujcie ją dla swoich najbliższych i zaskoczcie prostotą i perfekcją smaku. :) Miłego pieczenia :)

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 200 g masła

Mus jabłkowy:

  • 1,5 kg słodkich jabłek
  • 3/4 kostki masła

Kołderka bezowa:

  • 6 białek
  • 1,5 szklanki cukru kryształ

Mus jabłkowy: Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w miarę możliwości, równą, drobniutką kosteczkę. W garnku, na średnim ogniu rozpuszczamy masło i dodajemy do niego pokrojone jabłka. Dusimy pod przykryciem do miękkości – do uzyskania konsystencji „papki” :)

Ciasto: Mąkę przesiewamy przez sitko do miski. Dodajemy 3 żółtka, posiekane masło w temperaturze pokojowej oraz cukier puder. Całość ugniatamy,do uzyskania gładkiej struktury ciasta. Formujemy kulkę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok 20 min. Nagrzewamy piekarnik do 180 st C. Po 20 min. ciasto wyjmujemy z lodówki i prostokątną blachę wylepiamy ciastem na grubość ok. 0,5 cm. Pieczemy do uzyskania złocistego koloru.

Beza: W misce ubijamy 6 białek. Po wstępnym ubiciu, stopniowo dodajemy cukier. Ubijamy do uzyskania połyskującej, sztywnej piany.

Na podpieczone ciasto układamy warstwę z musu z jabłek, a następnie, nierównomiernie ubitą pianę. Pieczemy w 170 st C, do uzyskania złocistego odcienia bezy.

Szarlotka najlepiej smakuje od razu po upieczeniu. Pamiętajcie, aby przechowywać ją w lodówce :)

SMACZNEGO :)

foto: Ania Polakowska

Zainspirowana przepisem Karola Okrasy


Komentarze 6

  1. Aniu,
    Szarlotka jest najlepsza na świecie!!!
    Pierwszy raz w życiu piekłam szarlotkę, uda się bez trudu.
    Polecam bo to istne niebio w ……

  2. Szarlotka jest FENOMENALNA. Po pierwszym kęsie czułam się jak w raju.
    Zaskoczyła mnie nieziemska lekkość i delikatność. Dotychczasowe przepisy idą do lamusa. Pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *