Kurczak w sosie miętowym z pure z groszku
Kompozycja smaków, która niezmiernie miło się uzupełnia. Słodycz pure z groszku w połączeniu z orzeźwiającym sosem ze świeżej mięty i do tego soczysta pierś z kurczaka. W takich przepisach lubię to, że każdy ze składnków można wykorzystać do całej masy innych dań. Zapraszam do wypróbowania.
Składniki:
- Pierś z kurczaka
- Sól, pieprz, tymianek, słodka papryka
Sos miętowy:
- Dwie garści świeżej mięty
- 80 ml białego wina
- 2 małe szalotki
- oliwa
- cytryna
- sól, pieprz
- masło
Pure z groszku:
- 500 g zielonego, mrożonego groszku
- 3 ząbki czosnku
- pół białej cebuli
- sól, pieprz
- kwaśna śmietana lub jogrut naturalny
Pierś kurczaka myjemy i usuwamy błony. Solimy i dodajemy pieprzu oraz tymianek i paprykę. Na suchej patelni kładziemy kawałek papieru do pieczenia i przesmażamy na nim pierś z kurczaka, po 4 min z każdej strony. Po tym czasie pierś wkładamy do piekarnika na 8 min do 180 stC. Następnie pierś wyjmujemy i odstawiamy na 3-4 min do ustabilizowania temperatury i gotowe :)
Na patelni, na maśle z odrobiną oliwy szklimy posiekany czosnek i cebulę. Dodajmy posiekaną mietę. Dodajemy wino i redukujemy. Po odparowaniu całość przelewamy do wysokiej miseczki i blendujemy. Do smaku dodajemy sól, pieprz, odrobinę soku z cytryny. Jeśli sos będzie zbyt cierpki, można dodać odrobinę miodu. Podajemy najlepiej na ciepło.
Groszek z pokrojonym czosnkiem i cebulą zalewamy do połowy wrzątkiem i gotujemy ok. 10 min. Całość blendujemy dokładnie. Następnie dodajemy sól, pieprz, odrobinę oliwy i wtłaczamy dużą łyżkę masła i …gotowe :)
foto Ania Polakowska