Krewetki z truskawkami i szpinakiem

Cucina Wilanów Restaurant & Wine Bar

Cucina Wilanów Restaurant & Wine Bar to miejsce w Wilanowie, które znam od pierwszych dni jego funkcjonowania. Jeszcze pamietam, kiedy  z Antosiem w brzuchu odwiedziłam pierwszy raz ten przestrzenny ogródek przy stawku, a później zasmakowałam pysznej pizzy i najlepszego tataru z łososia z limonką. Tak… to były czasy kiedy tłumacząc się ciążą, pozwalałam sobie na dania typu pizza ;) Teraz wpadam do Cuciny na pełne smaku przystawki takie właśnie jak krewetki z truskawkami i szpinakiem.

Do przepisu naturalnie wrócimy, ale muszę Wam opisać cały koncept tej restauracji, ponieważ jest po prostu genialny.

Otóż Pan Właściciel stwierdził, że nie ma co odgraniczać się do jednego lokalu i wraz z na prawdę sporą restauracją otworzył ogromną salę zabaw dla dzieci. Jak dla mnie jest to rewelacyjne rozwiązanie, ponieważ nie dość, że Maluchy mogą spędzić szalony czas na wszelkiego rodzaju Fikołkach, to Rodzice mogą w tym czasie spokojnie skonsumować wszystkie pyszne dania, jakie serwuje Cucina Wilanów Restaurant & Wine Bar :) A gdyby tego było mało, do całego pomysłu dołączył The Beer Store, gdzie Tatusiowe mogą spróbować wszelkiego rodzaju piwa i obejrzeć najważniejsze wydarzenia sportowe :)

Polecam Wam Cucine na obiady rodzinne, spotkania biznesowe, miły wieczór we dwoje przy lampce wina, czy szybki lunch. Po prostu kompleksowe rozwiązanie dla Wszystkich chętnych. Przy tym profesjonalna i przemiła obsługa i bardzo smaczna kuchnia pod okiem Szefa Kuchni Łukasza Wróbla.

Wypróbujcie przepis na krewetki z truskawkami i szpinakiem – są wyborne !

  • 6 krewetek bez skorupek
  • 5 truskawek pokrojonych na ćwiartki
  • dwie garści świeżego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa
  • 40 g masła
  • szczypta posiekanej peperoncino
  • 2 grillowane tosty
  • 1/4 cytryny

Na rozgrzanej oliwie podsmażamy na patelni krewetki z czosnkiem. Dodajemy truskawki, szpinak, dolewamy wino. Po zredukowaniu sosu, krewetki wykładamy na bok, dodajemy masło i peperoncino. Dodajemy sól do smaku. Na patelni grillowej przygotowujemy tosty i serwujemy :)

IMG_5687 IMG_5683 IMG_5792IMG_5696 IMG_5748IMG_5858 IMG_5733 IMG_5688 IMG_5773 IMG_5789 IMG_5798 IMG_5812 IMG_5847 IMG_5842 IMG_5866 IMG_5768
Warto również zaznaczyć, że część karty zmienia się co dwa tygodnie, co gwarantuje, że wciąż dostajemy na talerzach, to co w danym sezonie jest najlepsze :)

Oto przykłady z nowej karty:

  • Sałatka z grillowanymi warzywami i sosem Provolone
  • Czarne tagliatelle z krewetkami
  • Polędwiczki ze szparagami i pieczonymi ziemniakami
  • Udko z kaczki z rzodkiewką karmelizowaną i puree ziemniaczane ze skórką z pomarańczy
  • Chłodnik z pomidorów z miętą
IMG_5741 IMG_5895 IMG_5707

foto by Patrycja Toczyńska

 


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *