Gniocchi buraczane

Si Ristorante & Coctail Bar

Kochani, o Restauracji Si miałam okazję już pisać…Kiedy pierwszy raz tam byłam, zaskoczył mnie przestrzenny pomysł zarówno designerskim jak i kulinarny tego lokalu. Wnętrze daje możliwość wielu rozwiązań…social table, osobne stoliczki, pikowane ławy – jest to bardzo wygodne. Kuchnia też jest wielofunkcyjna. Zjemy świeże makarony, baaaardzo dobre pizze, mięsa i przystawki. Ja przedstawię Wam, to co mogę na pewno polecić, czyli to co spróbowałam. Dzisiaj zaserwuję Wam przepis na gniocchi buraczane inspirowane koncepcją smakową właśnie z restauracji Si. Zerknijcie również na pizze robioną w tej restauracji. Odwiedzajcie Si, zajadajcie się pizzą w leniwe, weekendowe wieczory przy lampce dobrego wina…lub nie tylko ;) Jestem pewna, że dzięki Wam ten lokal nabierze bardziej włoskiego klimatu :)

Gniocchi to mega prosty pomysł na posiłek. Przygotowanie tego rodzaju klusek zajmuje ok godziny, ale warto raz po raz poświęcić ten czas dla tego smaku :) Tym bardziej, że można go urozmaicić aromatem mojego ulubionego warzywa – buraczka. W Restauracji Si, gniocchi buraczane są serwowane dodatkowo z gruszką , ( i chyba z pieczonym burakiem ) i posypane kozim twarogiem. Nie znam osoby, która nie kochałaby takiego połączenia :)

Mój przepis na gniocchi buraczane inspirowany Restauracją Si:

  • 3 małe buraczki
  • 1 jajko
  • 300 g ziemniaków
  • ok 100 g mąki pszennej
  • pół łyżeczki soli
  • świeży pieprz
  • 1 gruszka
  • 1/4 kostki masła
  • 50 ml białego wina
  • twaróg kozi do posypania

Dwa buraki myjemy i gotujemy do miękkości. Jednego buraczka skropionego oliwą i posolonego pieczemy ok godzinę w folii aluminiowej w 160 st.  Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane buraki obieramy ze skórki i ścieramy na tarce na najmniejszych oczkach. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. W misce mieszamy buraki z ziemniakami. Dodajemy jajko, sól, pieprz oraz mąkę. Łączymy ze sobą wszystkie składniki. Powstałe ciasto dzielimy na nieduże kawałki i rolujemy. Rulonik kroimy na ok 2 cm kawałki. Aby sos lepiej trzymał się gnioccha, widelcem robimy wgniecenia :)  Gniocchi gotujemy partiami w dużym garnku z osoloną wodą. Kiedy wypłyną na wierzch – są gotowe.

Sos : Obieramy upieczonego buraczka, obieramy gruszkę. Kroimy w kostkę mniej więcej wielkości gniocchi. Na patelni rozpuszczamy masło i delikatnie podsmażamy pokrojoną gruszkę i buraczka. Dolewamy wino i redukujemy. Kiedy sos zagęści się, doprawiamy do smaku solą, cukrem. Zawsze również można dodać łyżkę masła :)

Na patelnie wrzucamy gniocchi, całość delikatnie należy przemieszać.

Podajemy z pokruszonym twarogiem kozim oraz świeżo mielonym pieprzem :)

Pycha ! :)

IMG_3239 IMG_3173 IMG_3247 IMG_3356 IMG_3379 IMG_3396 IMG_3401 IMG_3426 IMG_3441foto by Patrycja Toczyńska <3


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *