Niezłe Ziółko – carpaccio z łososia
Niezłe Ziółko z tego carpaccio ;)
Być może z uśmieszkiem podejdziecie do przepisu na carpaccio z łososia – ale gwarantuję – skorzystajcie z tego przepisu, a zostanie on na stałe w waszym domowym menu.
Niezłe Ziółko to tyci knajpka w samym sercu Warszawy. Przy ulicy Kruczej 17 znajduje się jedno z najbardziej uroczych miejsc na drobne co nieco do przekąszenia w trakcie dnia. Rewelacyjne śniadania, ogromny wybór lekkich lunch’y i genialne słodkości. Zawsze świeże pieczywo, zawsze przemiły klimat i ogród soczystych warzyw i owoców. Każdy ze stałych klientów ma tu swoje ulubione pozycje kulinarne. Jedni uwielbiają sałatkę z rostbefem inni przychodzą na świetne kanapki. Ja zawsze wcinam najlepsze w całej Polsce ciasto czekoladowe – czysta mączka migdałowa i ciemna czekolada <3 Ubóstwiam !
Ostatnio z menu wybrałam carpaccio z łososia. Smak, który dostałam na talerzu, przewyższył moje wszelkie oczekiwania. Karolinka – przesympatyczna właścicielka – przywiozła inspirację na dressing prosto z Londynu. Teraz Wy możecie zaskoczyć Swoich domowników nowym wydaniem łososiowej przekąski. Działajcie :)
Przepis na carpaccio z łososia:
– dobrej jakości wędzony na zimno łosoś w plastrach
– surowy koper włoski
– świeży koperek
– dressing: 200 g oliwy, 2 ząbki czosnku posiekane, 1 świeże chilli posiekane , sok z 1 pomarańczy, 3 łyżki oleju lnianego, sól, pieprz – wszystkie składniki dressingu połączyć ze sobą ( jeśli dressing zostanie to przechowujemy go w lodówce ze względu na olej lniany )
Układamy plastry łososia na talerzu, fenkuł tniemy w piórka i układamy na łososiu. Całość polewany dressingiem i posypujemy świeżym koperkiem. Voilà i danie gotowe :-) Smacznego!
foto. Patrycja Toczyńska