Ochota na Sushi – Sałatka z krewetek z awokado
Zapraszam Was na nowy cykl kulinarny :)
Postanowiłam nieco zmodyfikować podejście do przedstawiania przepisów.
Tym razem pomysły na dania będą serwować Wam Szefowie kuchni. Odwiedzę ciekawe restauracje, spoty, lunch bary. Dotrę zarówno do nowych jak i moich ulubionych punktów gastronomicznych. Dla Was, spróbuję przekonać Kucharzy, aby zdradzili Wam swoje tajemne przepisy :) Wówczas Wy w swoich domach, będziecie mogli przyrządzić dania według ich, specjalistycznych receptur. Zapewne niektóre będą zaskakująco proste – ale jak wiecie – w prostocie tkwi geniusz ;)
Jestem pewna, że czeka nas ciekawa przygoda, która mam nadzieję, rozwinie się na nieoczekiwanych horyzontach :)
Dzisiaj przedstawiam Wam mój ulubiony sushi bar „Ochota na Sushi„ (ul. Sarmacka 10, Wilanów, Warszawa ).
Lokal jest może niewielki, ale serce, zaangażowanie i precyzja smaku są tu zawsze obecne.
Jak pewnie wielu z Was, bardzo bardzo bardzo lubię te japońskie przysmaki. Oprócz klasyków zawsze zamawiam, choć pół porcji sałatki z krewetek i właśnie przepis na nią, dzisiaj Wam przedstawię.
Gwarantuję – Szef kuchni – Bukhchuluun Chuluntsooj – ogarnia temat wyjątkowo sprawnie :)
Reszta Chłopaków również – wspólnie tworzą niezawodny team :)
SAŁATKA Z KREWETEK Z AWOKADO
- 200 g krewetek parzonych
- 1/2 dojrzałego awokado
- łyżka stołowa majonezu japońskiego lub zwykłego ( może być więcej – wg uznania )
- 1/2 łyżki sosu sojowego
- łyżka posiekanego pora ( lub mniej – wg uznania )
- łyżka kawioru Tobiko ( drobny, czerwony )
- szczypta przypraw Togarashi
- 1/4 pomarańczy lub limonki ( opcjonalnie )
Wszystkie produkty są dostępne w sklepach www.kuchnieswiata.com.pl
Oto lokal, Chłopaki i różne formy serwisu sałatki :)
Zdjęcia : Patrycja Toczyńska <3