Perfekcyjna szarlotka
Moi Drodzy. Najlepsza szarlotka ever i do tego bajecznie prosta do przygotowania. Wyśmienite ciasto kruche, banalnie łatwy mus z jabłek oraz kołderka bezowa. Przygotujcie ją dla swoich najbliższych i zaskoczcie prostotą i perfekcją smaku. :) Miłego pieczenia :)
Składniki:
Ciasto kruche:
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 3 żółtka
- 200 g masła
Mus jabłkowy:
- 1,5 kg słodkich jabłek
- 3/4 kostki masła
Kołderka bezowa:
- 6 białek
- 1,5 szklanki cukru kryształ
Mus jabłkowy: Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w miarę możliwości, równą, drobniutką kosteczkę. W garnku, na średnim ogniu rozpuszczamy masło i dodajemy do niego pokrojone jabłka. Dusimy pod przykryciem do miękkości – do uzyskania konsystencji „papki” :)
Ciasto: Mąkę przesiewamy przez sitko do miski. Dodajemy 3 żółtka, posiekane masło w temperaturze pokojowej oraz cukier puder. Całość ugniatamy,do uzyskania gładkiej struktury ciasta. Formujemy kulkę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok 20 min. Nagrzewamy piekarnik do 180 st C. Po 20 min. ciasto wyjmujemy z lodówki i prostokątną blachę wylepiamy ciastem na grubość ok. 0,5 cm. Pieczemy do uzyskania złocistego koloru.
Beza: W misce ubijamy 6 białek. Po wstępnym ubiciu, stopniowo dodajemy cukier. Ubijamy do uzyskania połyskującej, sztywnej piany.
Na podpieczone ciasto układamy warstwę z musu z jabłek, a następnie, nierównomiernie ubitą pianę. Pieczemy w 170 st C, do uzyskania złocistego odcienia bezy.
Szarlotka najlepiej smakuje od razu po upieczeniu. Pamiętajcie, aby przechowywać ją w lodówce :)
SMACZNEGO :)
foto: Ania Polakowska
Zainspirowana przepisem Karola Okrasy
idę robić :D wygląda super
jest I D E A L N A :D
Aniu,
Szarlotka jest najlepsza na świecie!!!
Pierwszy raz w życiu piekłam szarlotkę, uda się bez trudu.
Polecam bo to istne niebio w ……
Świetnie, że przepis się sprawdził :) Dziekuje :)
Szarlotka jest FENOMENALNA. Po pierwszym kęsie czułam się jak w raju.
Zaskoczyła mnie nieziemska lekkość i delikatność. Dotychczasowe przepisy idą do lamusa. Pozdrawiam.
Cieszę sie, ze postanowiłaś spróbować :) pozdrawiam :)