Ravioli wegetariańskie z kurkami

Jakiś czas temu wypracowałam w swojej kuchni idealne ciasto na ravioli. Troszkę czasu to zajęło, ale efekt jest zadowalający ;) Mając na uwadze tropikalne temperatury za oknami oraz fakt, że pośród moich znajomych jest coraz więcej osób  niejedzących mięsa, postanowiłam dobrać do makaronu nich lekki farsz z serka ricotta i  świeżych ziół.  Jak zwykle podstawą dania moim zdaniem jest sos, tak więc tu wykorzystałam nasze sezonowe złotko czyli kurki :) Zachęcam Was do przygotowywania ciasta na makaron samemu. Smak jest nieporównywalny, a duma po przygotowaniu – wedle sprawdzonej receptury – nieopisana ;) Smacznego !

Składniki :

Ciasto makaronowe:

  • 250 g mąki ( najlepiej samoliny )
  • 2 żółtka
  • ok. 50 ml zimnej wody
  • ok. 30 ml oliwy z oliwek
  • dwie szczypty soli

Farsz z serka ricotta i świeżych ziół:

  • serek ricotta
  • duża łyżka serka ziołowego np. Almette
  • świeża kolendra, pietruszka, bazylia, tymianek
  • 1 szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Sos kurkowy:

  • kurki
  • 2 szalotki
  •  świeża pietruszka
  • masło
  • śmietanka 36%
  • sól, pieprz

Makaron. Mąkę przesiewamy przez drobne sitko do miski. Dodajemy żółtka, wodę, oliwę, sól i dokładnie łączymy. Ciasto wyrabiamy tak długo, aż uzyskamy jednolitą masę. Formujemy kulkę i wkładamy w woreczku foliowym do lodówki na min. 15 min. Po tym czasie kulkę dzielimy na 4 części i po kolei rozwałkowujemy tak bardzo, aż ciasto będzie prawie przezroczyste. Podsypujemy mąką w razie potrzeby. Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy kółka o średnicy ok 6 cm.

Farsz. Szalotkę i czosnek bardzo drobno siekamy i delikatnie podsmażamy na maśle. Bardzo drobno siekamy po garści z każdego rodzaju ziół. Serek ricotta wykładamy do miski, dodajemy cebulkę i czosnek, do tego posiekane zioła, serek i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Wstawiamy do lodówki na ok 15 min.

Przygotowany farsz układamy małą łyżeczką na środku makaronowych krążków. Składamy na pół, zlepiając brzegi odrobiną wody. Następnie powstałe półokręgi zawijamy na małym palcu, zlepiając końcówki. Ravioli gotujemy w osolonej wodzie, aż wypłyną.

Sos kurkowy. Kurki dokładnie płuczemy pod zimną wodą, w celu usunięcia piasku. Na maśle, na patelni dusimy kurki, dodajemy śmietankę, sól i pieprz do smaku. Pod koniec dodajmy posiekaną, świeżą pietruszkę.

photo: Ania Polakowska / http://itchingeye.blogspot.com

 

 


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *