SOLA ZAPIEKANA POD SZPINAKIEM

Domowe gotowanie

Niedawno, podczas kolacji, która zorganizowałam dla Przyjaciół, usłyszałam, że powinnam wrzucać zdjęcia gotowych, domowych potraw,bo to na prawdę fajnie inspiruje. Szczególnie, że dania są przetestowane na domownikach właśnie ;) I Madzia zainspirowała mnie. Postanowiłam więc tak robić. Jak tylko będę w domu przygotowywać posiłki warte Waszej uwagi – będę to dokumentować ;) I tym razem wrzucam pomysł na super obiad lub lunch. Sola zapiekana pod szpinakiem. Pyszna.

Postaram się teraz regularnie wrzucać przepisy z moich domowych wyczynów – zdjęcia może nie są full pro, ale widać na nich co i jak ;)

Ten przepis wpadł mi do głowy, bo zobaczyłam w sklepie świeże filety soli. Tak na prawdę – przypomniałam sobie o tym przepisie, ponieważ było to moje ulubione danie w dawnej, poznańskiej Valpolicelli.

Sola zapiekana pod szpinakiem:( porcja dla 2 osób )

  • dwa filety soli,
  • 1/2 paczki mrożonego szpinaku w liściach lub paczka świeżego szpinaku,
  • 3 duże ząbki czosnku,
  • 1/2 cebuli,
  • 4 łyżki białego wina,
  • 1/4 kostki sera typu Lazur,
  • 1 jajko,
  • 1/4 szklanki śmietanki do zup i sosów,
  • sól, biały pieprz, rozmaryn,
  • musztarda francuska
  • masło klarowane,
  • cytryna

Filety soli posypujemy solą, skraplamy cytryna i posypujemy białym pieprzem z odrobiną rozmarynu.

Szpinak wrzucamy do rondelka i rozmrażamy w odrobinie wody, na małym ogniu pod przykrywką. Siekamy czosnek i cebule. Na patelni, na maśle klarowanym szklimy cebulkę i czosnek. Do czosnku i cebuli dodajemy odsączony szpinak i dolewamy wino. Dusimy na patelni do momentu odparowania płynu. Dodajemy sól i pieprz do smaku. W osobnej misce mieszamy jajko ze śmietaną, musztarda francuską i startym, pleśniowym serem. Szpinak i masę jajeczną musimy dokładnie zmieszać.

Piekarnik nagrzewamy do 190 stC. Na dnie naczynia żaroodpornego kładziemy filety soli i całość zalewamy masą ze szpinakiem. Pieczemy tak długo, aż masa jajeczna się zapiecze.

Nasza zapiekanka idealnie smakuje ze świeżymi pomidorkami z solą i oliwą. Bajka.

Smacznego Kochani :)

Ania

IMG_1490 IMG_1491-1 IMG_1496-1 IMG_1499-1 IMG_1500-1

 

 

 

 

 


Komentarze 1

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *