Tort z musem czekoladowym, kremem mascarpone i owocami

Pyszny i nietrudny torcik, którego smak możemy modyfikować dodając różne owoce. Podstawą tortu jest tu kruche ciasto, a całość dopełnia mus czekoladowy i krem mascarpone przełożny owocami. W moim przypadku dodałam borówki, malinki i owoc granatu, który nieco przełamał słodkość deseru.

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 250 g mąki
  • 130 g masła
  • 70 g cukru

Mus czekoladowy :

  • 225 g czekolady
  • 100 g mleka
  • 300 g śmietany 30% lub 36%

Krem mascarpone:

  • 250 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietany 36%
  • 1 żółtko
  • cukier puder  i odrobina cytryny do smaku

Owoce:

  • borówki
  • maliny
  • owoc granatu

Kruche ciasto. Mąkę przesiewamy przez sito. Dodajemy cukier i masło w temperaturze pokojowej. Całość intensywnie ugniatamy, do momentu aż wszystkie składniki dokładnie się połączą / ok.10 min. Formujemy kulkę, wkładamy do folii / może być siatka foliowa / i wkładamy do lodówki minimum na 15 min. Po tym czasie dno tortownicy wyklejamy ciastem i pieczemy do zarumienienia w 180 st. C. Pamiętając o nakłuciu ciasta przed pieczeniem :)

Mus czekoladowy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.  Mleko podgrzewamy w garnku. Do rozpuszczonej czekolady stopniowo dodajemy mleko. Mleko nie powinno być bardzo ciepłe. Ubijmy śmietanę. *  Ostudzoną masę czekoladową dodajemy do ubitej śmietany, delikatnie mieszając.

* Uważamy, aby ubita śmietana nie opadła, dlatego ubijamy ją tuż przed dodaniem masy czekoladowej.

Masę czekoladową wylewamy na ostudzone kruche ciasto. Całość odstawiamy do zastygnięcia.

Krem mascarpone. Serek mascarpone, cukier* i żółtko łączymy. Śmietanę ubijamy, następnie dodajemy do masy serowej.

* Ilość cukru jest uzalężniona od tego jak bardzo słodki krem chcemy otrzymać. Można również do smaku dodać parę kropli cytryny.

Kiedy mus czekoladowy zastygnie, dodajemy na wierzch owoce. Przykrywamy je warstwą kremu mascarpone. Całość dekorujemy kolejną porcją owoców. Tort wkładamy do lodówki na parę godzin.

photo: Ania Polakowska / http://itchingeye.blogspot.com

 


Komentarze 6

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *