Wątróbka balsamico z musem truskawkowym
Jest to jeden z niesamowitych przepisów, który zawsze się udaje. Nie każdy jest fanem wątróbki ale ta odsłona daje zupełnie inny wymiar smaku.
Składniki:
- wątróbka
- ocet balsamiczny
- wino czerwone półwytrawne
- masło
- sól, pieprz
Mus truskawkowy:
- truskawki
- czosnek
- masło
- sól, pieprz
Wątróbkę płuczemy, usuwamy błony. Olej podgrzewamy maksymalnie na patelni. Wątróbkę solimy, następnie smażymy ok. 30 sekund na każdej stronie. Na patelnie dolewamy 1/3 szklanki octu balsamicznego i 1/4 szklanki wina. Podgrzewamy tak długo, aż płyny się zredukują i powstanie emulsja. Patelnie zdejmujemy z ognia, dodajemy dwie szczypty pieprzu. Dodajemy dużą łyżkę masła i mieszamy aż do rozpuszczenia.
Truskawki myjemy i kroimy na ćwiartki. Duży ząbek czosnku siekamy i smażymy na maśle na patelni. Dodajemy truskawki i smażymy tak długo aż będą miękkie. Truskawki z czosnkiem przekładamy do miski i blendujemy. Powstaje mus, który następnie przecieramy przez drobne sitko. Świetny smak i ciekawe połączenie nuty czosnku i owoców. Smacznego :)
photo: Ania Polakowska
Polecam solić wątróbkę pod koniec jej przyrządzania, dzięki temu pozostanie miękka i soczysta.
Sugeruję skorzystać z przepisu, pamiętając oczywiście o bardzo mocnym rozgrzaniu patelni przed smażeniem. Gwarantuję, że wówczas wątróbka pozostanie miękka i soczysta :)
Intrygujący przepis, jestem fanką wątróbki i octu balsamico…