Wykwintne śniadanie

Inaczej jajko Mollet z kawiorem i szampanem….jeśli mamy ochotę zrobić rozpływające się w ustach śniadanko, sprawić przyjemność najbliższej osobie już od samego rana – polecam to jakże nieskomplikowane ale wytrawne danie.

Składniki:

  • 2 jajka
  • pieczywo tostowe
  • 1/2 słoiczka kawioru
  • 1 szalotka
  • 100 g masła
  • 50 ml śmietany 36%
  • 40 ml białego wytrawnego wina
  • 40 ml szampana / prosecco
  • imbir, papryka ostra, sól

Szalotkę drobno siekamy. Smażymy na patelni na maśle. Dodajemy śmietanę, wino, szampana i redukujemy. Doprawiamy świeżym imbirem, papryką i solą do smaku. Jajka gotujemy 5,5 – 6 min. Po rozkrojeniu żółtko powinno być płynne. Tosty pozbawiamy skórki i smażymy na suchej patelni. Kompozycja ułożenia tego dania może być przeróżna. Ja wykorzystałam dodatkowo świeży szpinak, który uzupełnił całość. Szampańskim sosikiem możemy polać grzanki lub jajko. Smacznego :)

photo : Ania Polakowska / http://itchingeye.blogspot.com/


Komentarze 1

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *