Wykwintne śniadanie
Inaczej jajko Mollet z kawiorem i szampanem….jeśli mamy ochotę zrobić rozpływające się w ustach śniadanko, sprawić przyjemność najbliższej osobie już od samego rana – polecam to jakże nieskomplikowane ale wytrawne danie.
Składniki:
- 2 jajka
- pieczywo tostowe
- 1/2 słoiczka kawioru
- 1 szalotka
- 100 g masła
- 50 ml śmietany 36%
- 40 ml białego wytrawnego wina
- 40 ml szampana / prosecco
- imbir, papryka ostra, sól
Szalotkę drobno siekamy. Smażymy na patelni na maśle. Dodajemy śmietanę, wino, szampana i redukujemy. Doprawiamy świeżym imbirem, papryką i solą do smaku. Jajka gotujemy 5,5 – 6 min. Po rozkrojeniu żółtko powinno być płynne. Tosty pozbawiamy skórki i smażymy na suchej patelni. Kompozycja ułożenia tego dania może być przeróżna. Ja wykorzystałam dodatkowo świeży szpinak, który uzupełnił całość. Szampańskim sosikiem możemy polać grzanki lub jajko. Smacznego :)
photo : Ania Polakowska / http://itchingeye.blogspot.com/
Komentarze 1