Grillowany ser halloumi z trzema pastami
Podobną przystawkę miałam okazję spróbować podczas jednego z weekendowych wyjazdów do stolicy. W przerwie pomiędzy zwiedzaniem i spacerami ;) zawitałam z Przyjaciółką do jednej z ciekawszych, moim zdaniem, miejscówek w Warszawie – Aioli- mowa tu o tych, w których można spędzić „wesoły” początek intensywnego wieczor ;) Ser halloumi grillowany na suchej patelni, w połączeniu trzema pastami w kompzycji z bombelkowanym, wytrawnym napojem….bajka.
Składniki:
- 2 opakowania sera halloumi
Pasta pomidorowo-paprykowa:
- 2 duże pomidory
- 1 czerwona papryka
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz, cytryna, cukier
Pasta oliwkowa z anchois:
- garść zielonych oliwek
- garść czarnych oliwek
- 3 filety anchois
- 2 płaskie łyżeczki startego sera typu parmezan
- musztarda, majonez
Kawior z bakłażana:
- średniej wielkości bakłażan
- oliwa z oliwek
- sól
- 2 ząbki czosnku
Pasta pomidorowo-paprykowa. Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C. Paprykę wkładamy do piekarnika. Paprykę wyjmujemy, kiedy skórka będzie prawie spalona, i w tym momencie będzie można ją zdjąć bez problemu. Pomidory parzymy i również zdejmujemy skórkę. Paprykę i pomidory siekamy, wcześniej usuwając nasiona. Całość mieszamy i dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku, szczyptę cukru, soli i papryki.
Pasta oliwkowa z anchois. Wszystkie oliwki i anchois drobno siekamy. Całość mieszamy dodając musztardę, parmezan i majonez.
Kawior z bakłażana. Bakłażana kroimy na ćwiartki, solimy, polewamy oliwą. Czosnek siekamy bardzo drobno i dodajemy do bakłażana. Ćwiartki zawijamy w folię aluminiową ( odrobinę zostawimy odkrytą ) i wkładamy do nagrzanego na 180 st. C. Pieczemy tak długo, aż bakłażan będzie zupełnie miękki. Wyjmujemy z piekarnika i siekamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Ser halloumi kroimy w paski grubości 2 cm i nakłuwamy na patyczki do szaszłyków. Ser podpiekamy na suchej patelni grilowej. Serki podajemy na ciepło z pastami. SMACZNEGO :)
photo: Ania Polakowska / http://itchingeye.blogspot.com