Fondant czekoladowy
Fondant czekoladowy …brzmi niezwykle wytwornie i może wzbudzać obawy przed przygotowaniem – nic bardziej mylnego. Nic również nie przebije szczęścia i ogromnej satysfakcji, kiedy łyżeczką oddzielamy pierwszy kęs ciastka, a z jego wnętrza wypływa czekolada. Pomysł na ten deser pojawił się podczas jednego ze środowych cookingów z przyjaciółkami. Każda z nas przynosi swój temat, przepis, który chce przetestować. Pierwszy fondant powstał w rękach Gośki, od tego czasu jest to jej numer popisowy. Jest genialnie pyszny i jestem pewna, że z odrobiną cierpliwości, każdemu się uda. Powodzenia ! :)
Składniki:
- 150 g czekolady gorzkiej
- 150 g mlecznej czekolady
- 200 g masła
- 5 jaj
- 120 g cukru
- 50 g mąki
- 5 g proszku do pieczenia
W rondlu na małym ogniu rozpuszczamy masło z czekoladą. W misce ubijamy jaja z cukrem. Do masy czekoladowej dodajemy ubite jajka i mieszamy. Następnie dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Drewnianą łyżką wszytko dokładnie mieszamy aż do całkowitego połączenia. Foremki żaroodporne dobrze natłuszczamy masłem. Na dnie foremek kładziemy wycięte z pergaminu kółka. Boki foremek wykładamy szerokimi paskami pergaminu wystającymi ponad wysokość naczynia. Masę wlewamy do 3/4 foremki. Fondanta pieczemy 10-12 min w temp 165°C – 175°C. Po upieczeniu najpierw wyciągamy pergamin z boków, obracamy foremkę do góry dnem i wysuwamy ciastko z foremki, zdejmujemy pergamin przyklejony do spodu. Po rozkrojeniu ciasteczko powinno być płynne w środku.
A to chyba taki sam skład jak w brownie tyle, że z proszkiem do pieczenia