PRZEPIS NA GULASZ
Można mylnie uważać, że w obecnym czasie, mamy więcej czasu na domowe obowiązki i przyjemności. Tak powinno być- przecież jesteśmy w domach. Ale rzeczywistość jest inna. Czasu tak naprawdę jest mniej. Łączenie roli szefa kuchni, pomocy domowej, pełnego etatu i niani 24 h jest nieco trudne ;) Ale przynajmniej w jednym mam pomoc – w gotowaniu. Na szczęście mam CrockPot ‚a.
Wolnowar CrockPot jest w moim domu już od jakiegoś czasu. Dzięki niemu mam możliwość przygotowania obiadu na trzy dni i mam pewność, że ten posiłek będzie wyśmienity. Wolnowary mają to do siebie, że przy minimalnym naszym wysiłku, z minimalną ilością przypraw, wydobywana jest z produktów kwintesencja smaku.
Wcześniej podawałam Wam super przepis na sos boloński – a teraz wrzucam przepis na gulasz wołowy. Ten przepis sprawdzi się również w przypadku wieprzowiny i cielęciny.
Przepis:
- 1 kg mięsa
- 6 pieczarek lub garść suszonych grzybów
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- 4 ząbki czosnku, 1 mała cebula
- sól, pieprz, 5 x ziele angielskie, 4 lx iście laurowe, 4 x jałowiec, mała łyżeczka słodkiej paparyki.
Mięso należy umyć i osuszyć. Pokroić w kostkę ( 2 cm ). Mięso posolić. Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w talarki. Pieczarki myjemy i kroimy na ćwiartki. (grzyby suszone zalewamy wrzątkiem na 15 min.) Czosnek obieramy i zgniatamy. Cebulę kroimy na większe kawałki.
Opcjonalnie mięso można przesmażyć na maśle klarowanym. Tak przygotowane składniki wrzucamy do wolnowaru CrockPot. ( Jeśli były wykorzystane suszone grzyby – dolewamy 1/3 wody po grzybach do wolnowaru CrockPot ). Dorzucamy zgnieciony czosnek i resztę przypraw. Wolnowar ustawiamy na 6 h , stopień grzania niski. Nie musimy mieszać, ani sprawdzać czy cokolwiek się przypala – bo się nie przypali :)
Po 6 godzinach CrockPot sam przechodzi w stan podgrzewania i pyszny obiad gotowy.
Ja taki gulasz podaję z kaszą gryczaną i kiszonymi ogórkami. Świetnie sprawdzi się tez do makaronu. Jedną porcje przygotowanego gulaszu zawsze odkładam i mrożę „na ciężkie czasy” ;)
Smacznego !