PRZEPIS NA GULASZ

CrockPot

Można mylnie uważać, że w obecnym czasie, mamy więcej czasu na domowe obowiązki i przyjemności. Tak powinno być- przecież jesteśmy w domach.  Ale rzeczywistość jest inna. Czasu tak naprawdę jest mniej. Łączenie roli szefa kuchni, pomocy domowej, pełnego etatu i niani 24 h jest nieco trudne ;) Ale przynajmniej w jednym mam pomoc – w gotowaniu. Na szczęście mam CrockPot ‚a.

Wolnowar CrockPot jest w moim domu już od jakiegoś czasu. Dzięki niemu mam możliwość przygotowania obiadu na trzy dni i mam pewność, że ten posiłek będzie wyśmienity. Wolnowary mają to do siebie, że przy minimalnym naszym wysiłku, z minimalną ilością przypraw, wydobywana jest z produktów kwintesencja smaku.

Wcześniej podawałam Wam super przepis na sos boloński – a teraz wrzucam przepis na gulasz wołowy. Ten przepis sprawdzi się również w przypadku wieprzowiny i cielęciny.

Przepis:

  • 1 kg mięsa
  • 6 pieczarek lub garść suszonych grzybów
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 4 ząbki czosnku, 1 mała cebula
  • sól, pieprz, 5 x ziele angielskie, 4 lx iście laurowe, 4 x jałowiec, mała łyżeczka słodkiej paparyki.

Mięso należy umyć i osuszyć. Pokroić w kostkę  ( 2 cm ). Mięso posolić. Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w talarki. Pieczarki myjemy i kroimy na ćwiartki. (grzyby suszone zalewamy wrzątkiem na 15 min.)  Czosnek obieramy i zgniatamy. Cebulę kroimy na większe kawałki.

Opcjonalnie mięso można przesmażyć na maśle klarowanym. Tak przygotowane składniki wrzucamy do wolnowaru CrockPot. ( Jeśli były wykorzystane suszone grzyby – dolewamy 1/3 wody po grzybach do wolnowaru CrockPot ). Dorzucamy zgnieciony czosnek i resztę przypraw. Wolnowar ustawiamy na 6 h , stopień grzania niski. Nie musimy mieszać, ani sprawdzać czy cokolwiek się przypala – bo się nie przypali :)

Po 6 godzinach CrockPot sam przechodzi w stan podgrzewania i pyszny obiad gotowy.

Ja taki gulasz podaję z kaszą gryczaną i kiszonymi ogórkami. Świetnie sprawdzi się tez do makaronu. Jedną porcje przygotowanego gulaszu zawsze odkładam i mrożę „na ciężkie czasy” ;)

Smacznego !


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *