Dzień Dobry Sante czyli sernik, sałatka i zapiekanka
Jestem co raz bardziej zafascynowana przepisami jakie można wyczarować mając w kuchni same zdrowe składniki. W kąciku kulinarnym firmy SANTE przedstawiłam tym razem pyszną, chrupiącą sałatkę z Crunchy i żurawiną, zapiekankę na bazie kaszy jaglanej oraz Amarantusa BIO oraz rewelacyjny sernik na spodzie z Granoli i suszonych śliwek z dodatkiem Masła Orzechowego. Po zakończeniu programu sernik zniknął w sekundę – najwyraźniej jest to zacny przepis :) Same dodające witalności pyszności – spróbujcie ! :)
Sałatka z rukolą, gruszką, serem pleśniowym, żurawiną, Crunchy i winegretem orzechowym
Składniki:
- Rukola
- 1 gruszka
- ½ opakowania sera pleśniowego
- Garść suszonej żurawiny
- Garść Cranchy naturalnej
Winegret orzechowo-sezamowy
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- ½ łyżeczki miodu
- Sól himalajska Sante
- Pieprz
- Łyżka sezamu Sante
- 2 posiekane orzechy włoskie Sante
Przygotowanie: Rukolę płuczemy. Gruszkę obieramy i kroimy na małe cząstki. Ser również kroimy. W misce mieszamy rukolę, ser, gruszkę żurawinę, dodajemy granolę. Przygotowujemy winegret i polewamy nim sałatkę.
Winegret. W miseczce mieszamy oliwę, ocet, musztardę, miód, dodajemy sól, pieprz, sezam i posiekane orzechy.
Zapiekanka z Amarantusem BIO, kaszą jaglaną, serem feta i pieczarkami.
Składniki:
- 2 szklanka amarantusa
- 2 szklanka kaszy jaglanej
- Cebula, czosnek
- Ser feta
- 6 pieczarek
- Szczypiorek
- 2 jajka
- oliwa
Przygotowanie: Kaszę jaglaną oraz amarantus ugotować zgodnie z informacją na opakowaniu. Cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć. Pieczarki pokroić w plastry i podsmażyć. Ser feta pokroić na drobną kostkę. Szczypiorek posiekać. Kasze, cebule, czosnek, pieczarki, ser feta i szczypiorek oraz dwa jajka wymieszać i włożyć do naczynia żaroodpornego. Piec di uzyskania stałej konsystencji. Dla chrupkości można dodać ziarna słonecznika oraz dyni.
Sernik twarogowy na spodzie z Granoli i suszonych śliwek.
Spód :
- 150 g Granoli z granatem
- 100 g masła roztopionego
- 1 jajko
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 100g posiekanych śliwek suszonych
- 1 łyżka miodu
- ½ szklanki mąki bezglutenowej
- 3 łyżki masła orzechowego
Ciasto:
- 600g sera naturalnego do serników
- 100 g serka mascarpone
- 100 g kwaśnej śmietany 22%
- Szklanka Ksylitolu Sante
- ½ opakowania cukru waniliowego
- Łyżka proszku do pieczenia
- 5 jajek
Przygotowanie:
Spód: Granolę lekko kruszymy. Wszystkie składniki ( oprócz masła orzechowego ) mieszamy. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Na nim wykładamy ciasto i pieczemy ok 15 min w 160 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia, a następnie smarujemy masłem orzechowym.
W misce dokładnie mieszamy wszystkie składniki ciasta. Bardzo delikatnie mieszamy, aby nie wpuści do ciasta powietrza. Całość wylewamy na upieczony spód. I pieczemy w 160 st.C aż ciasto lekko zbrązowieje.(ok 1,5 h )
SMACZNEGO :)
bardzo podoba nam się podane przepisy i styl ubierania. My dopiero zaczynamy z naszym blogiem ,zapraszamy na ourdailylifestylee.glogspot.com
Twoje zdj są mistrzowskie, od samego patrzenia przychodzi myśl: jeeeju zjadłabym i to i to i tooo ;) wrażenie robi sałatka z rukolą, co Ty na to aby dodać jeszcze kilka kropli jakiegoś sosu? ja ostatnio jadłam jogurtowy develey? pasowałby? Pozdrawiam !