Chłodnik po litewsku

U Kucharzy w Arsenale

Lubimy sezonowe przepisy, prawda? :) Właśnie taki, specjalnie dla Was, przedstawia restauracja U Kucharzy w Arsenale. Dzisiaj serwujemy Wam recepturę na chłodnik po litewsku. Zapewne próbowaliście wielu mikstur tego różowego dania, ale spróbujcie tej i poczujcie smak kreowany pod okiem Adama Gesslera. Moim zdaniem pycha – Wy oceńcie sami.

Przepis dla 4 osób:

  • duży pęczek botwiny z młodymi burakami pokrojony drobno i sparzony
  • 2 ogórki zielone starte na tarce
  • pół szklanki posiekanego koperku świeżego
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku świeżego
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 szklanek zsiadłego mleka (zamiast zsiadłego mleka można dodać jogurtu)
  • pół szklanki maślanki(zamiast maślanki można dodać kwaśną śmietanę)
  • sól (do smaku)
  • pieprz (do smaku)
  • szczypta cukru (do smaku)
  • pęczek rzodkiewki startej na tarce

Nie zapomnijcie odwiedzić restauracji U Kucharzy w Arsenale. Piszę to, ponieważ jestem ciekawa Waszej opinii o tym miejscu. Jestem ciekawa jak wielu z Was skradnie serce, a ilu odrzuci koncepcję tego rodzaju gastronomii. W poprzednim wpisie pokazałam Wam klimat tego miejsca –> U Kucharzy w Arsenale.

Jak będziecie na miejscu to pozdrówcie Daniela, który zawsze zadba o spełnienie Waszych sugestii w najbardziej profesjonalny sposób. Nie zapomnijcie też o Pani Ewie, która ogarnie wszystko dookoła Was i prawie nigdy nie zapomni o kompociku ;)

Próbujcie, degustujcie i szukajcie smaku życia :)

IMG_8631 IMG_8667IMG_8715IMG_8747 IMG_8765 IMG_8738 IMG_8731 IMG_8787 IMG_8780 IMG_8793

foto by Patrycja Toczyńska

 


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *