Chłodnik po litewsku
Lubimy sezonowe przepisy, prawda? :) Właśnie taki, specjalnie dla Was, przedstawia restauracja U Kucharzy w Arsenale. Dzisiaj serwujemy Wam recepturę na chłodnik po litewsku. Zapewne próbowaliście wielu mikstur tego różowego dania, ale spróbujcie tej i poczujcie smak kreowany pod okiem Adama Gesslera. Moim zdaniem pycha – Wy oceńcie sami.
Przepis dla 4 osób:
- duży pęczek botwiny z młodymi burakami pokrojony drobno i sparzony
- 2 ogórki zielone starte na tarce
- pół szklanki posiekanego koperku świeżego
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku świeżego
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 2 ząbki czosnku
- 6 szklanek zsiadłego mleka (zamiast zsiadłego mleka można dodać jogurtu)
- pół szklanki maślanki(zamiast maślanki można dodać kwaśną śmietanę)
- sól (do smaku)
- pieprz (do smaku)
- szczypta cukru (do smaku)
- pęczek rzodkiewki startej na tarce
Nie zapomnijcie odwiedzić restauracji U Kucharzy w Arsenale. Piszę to, ponieważ jestem ciekawa Waszej opinii o tym miejscu. Jestem ciekawa jak wielu z Was skradnie serce, a ilu odrzuci koncepcję tego rodzaju gastronomii. W poprzednim wpisie pokazałam Wam klimat tego miejsca –> U Kucharzy w Arsenale.
Jak będziecie na miejscu to pozdrówcie Daniela, który zawsze zadba o spełnienie Waszych sugestii w najbardziej profesjonalny sposób. Nie zapomnijcie też o Pani Ewie, która ogarnie wszystko dookoła Was i prawie nigdy nie zapomni o kompociku ;)
Próbujcie, degustujcie i szukajcie smaku życia :)
foto by Patrycja Toczyńska