Awokado burger
Awokado burger. Przewrotnie, ale nadal bardzo zdrowo i pysznie warstwowo :)
To dobra propozycja na fit pycha śniadanie lub lunch.
Awokado burger
Składniki:
- 1 duże, czyste awokado
- 2 garści rukoli
- 1 jajko
- plasterek wędzonego lub świeżego łososia
- pomidor
- gęsty, mały jogurt
- czarnuszka
Sos szczypiorowy ( Nadaje się nie tylko do dań wege, ale również cudnie komponuje się z każdego rodzaju mięsem np. z grilla )
- szczypior
- sól, pieprz, cytryna, szczypta cukru
Zaczynamy od sosu szczypiorowego. Siekamy gruby szczypior ( im więcej, tym lepiej ). Do miseczki nakładamy gęsty jogurt i dodajemy szczypior. Całość solimy, dodajemy pieprz ( po 3 szczypty ) i cukier. Dodajemy do smaku parę kropli soku z cytryny. Całość mieszamy i gotowe.
Awokado przekrawamy na pół, usówamy pestkę. Delikatnie, dużą łyżką oddzielamy skórkę. Czyste awokado skraplamy odrobiną cytryny, aby nie ściemniało. Ścinamy czubek jednej połówki awokado, aby mogło stabilnie stać na talerzu.
Smażymy jajko ( ja smażę ostatnio na wodzie ). Pomidora kroimy na plastry. Smażymy plaster łososia.
Na awokadao kolejno nakładamy : rukola, sos szczypiorowy, łosoś, pomidor, sos szczypiorowy, rukola. I nakładamy na całość drugą połówkę awokado. Posypujemy czarnuszką.
Nie zapomijcie skorzystać z patyczków grillowych – na pewno ułatwią jedzenie i utrzymają całość mega pysznego awokado burgera.
SMACZNEGO :*
Ania
foto by @patrycjatoczyńska