Ciastka Chocokate
Niezwykle miła sytuacja, świetny wernisaż. Miałam zaszczyt dołożyć swoją czekoladową cegiełkę do prezentacji przepęknej , nowej kolekcji biżuterii Chocokate. Kasia zaproponowała mi wspólne przygotowanie malutkiej przekąski serwowanej podczas tego wydażenia. Tym sposobem powstałą seria maślanych ciasteczek, ciasteczek migdałowych, ciastek z musi oraz pralinek :)
Dziś przedstawię Wam przepisy z których powstały te maleństwa ;).
Przepis na moje ulubione pralinki znajdziecie tutaj.
Przepis na ciasteczka z musli tu.
A maślane ciasteczka robi sę tak:
Składniki:
- kostka masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka wanilii
- 2,5 szklanki mąki
- 5 kropli soku z cytryny
Wszystkie składniki łączymy , jeśli ciasto bedzie zbyt lepiące – dodajemy mąkę. Wyrobione ciasto wstawiamy na 2 godziny do lodówki. Następnie rozwałkowujemy na grubośc ok 5 mm i wycinamy ciasteczka. Pieczemy ok 15 min w 180 st. C.
Podczas wernisażu również zaproponowałam ciasteczka maślane z dodatkiem kakao oraz mączką migdałową. Ciasteczka były jeszcze bardziej ciekawe w smaku. :)
foto: Ania Polakowska