Kasza jaglana z pieczonym burakiem

I Love Jucie by Hurom

Panuje zasadny szał na wszelkiego rodzaju dania z kaszami w roli głównej. Uwielbiam – najbardziej pęczak i jaglaną. Można je wykorzystać do przygotowania śniadań, lunchy, obiadów, kolacji…po prostu…kasze zawsze i wszędzie. Dzisiaj propozycja równie łatwa jak i pyszna. Kasza jaglana z pieczonym burakiem z I Love Jucie by Hurom. Wcześniej z tego spotu kulinarnego zaserwowałam Wam przepis na pastę jajeczną ze świeżą miętą, więc chyba wiecie, że i tu Was smak nie zawiedzie :)

Lekkostrawna kasza jaglana nie zawiera glutenu i jest zasadotwórcza, co jest bardzo pozytywne przy naszej, zakwaszonej, codziennej diecie. W połączeniu z pełnym potasu i magnezu burakiem oraz genialnym szpinakiem otrzymujemy super pyszne i pełnowartościowe danie, którym ze smakiem sie najecie, ale nie obciążycie. To danie po prostu Was odżywi.

Przepis na kaszę jaglaną z pieczonym burakiem:

  • 3/4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • konfiturą z cebuli ( lub cebulka z czosnkiem ) z marynowanym pieprzem
  • 5 cieniutkich plastrów z ekologicznego buraka
  • plaster cytryny
  • ser riccota
  • 2 garści grubo ciętego, świeżego szpinaku
  • garstka orzechów włoskich
  • masło, pieprz, oliwa, czosnek, gorczyca, ocet winny

Marynata do pieczonego buraka: łączymy oliwę z oliwek, gorczyce, ocet winny i pieprz

Ugotowaną kaszę jaglaną łączymy na patelni z konfiturą z cebuli i marynowanego pieprzu.

Plastry buraka, doprawiamy marynatą i wkładamy do pieca na 10 min w 200 st C. Z burakami pieczemy plaster cytryny, aby delikatnie się zarumienił.

Grubo cięty szpinak blanszujemy na patelni z odrobiną masła, czosnku i cytryny  lub podajemy na zimno z sosem, w którym uprzednio marynowaliśmy buraki.

Buraki układamy na kaszy, szpinak obok. Całość posypujemy orzechami włoskimi i dodajemy kilka kawałków sera riccota, aby złagodzić i wyciszyć intensywne smaki.

Wykańczamy grubo mielonym pieprzem i podpieczoną cytryną.

ZDROWO I SMACZNIE :)

IMG_5423 IMG_5408IMG_5428

IMG_5363I inne propozycje z I Love Jucie by Hurom :)

Genialna kanapka z tuńczykiem, szpinakiem, pomidorem i jajkiem poche :)
IMG_5473 Ekologiczny twarożek z miodem i świeżą figą :)

FullSizeRender

Soko idealnej kompozycji smaku : szpinak, jabłko, fenkuł, cytryna – proporcje zgodnie z zasadą :

WRZUCAJ WIĘCEJ WARZYW NIŻ OWOCÓW :)

IMG_5307 IMG_5383 IMG_5329

foto by Patrycja Toczyńska

 

 

 

 


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *