Kasza jaglana z pieczonym burakiem
Panuje zasadny szał na wszelkiego rodzaju dania z kaszami w roli głównej. Uwielbiam – najbardziej pęczak i jaglaną. Można je wykorzystać do przygotowania śniadań, lunchy, obiadów, kolacji…po prostu…kasze zawsze i wszędzie. Dzisiaj propozycja równie łatwa jak i pyszna. Kasza jaglana z pieczonym burakiem z I Love Jucie by Hurom. Wcześniej z tego spotu kulinarnego zaserwowałam Wam przepis na pastę jajeczną ze świeżą miętą, więc chyba wiecie, że i tu Was smak nie zawiedzie :)
Lekkostrawna kasza jaglana nie zawiera glutenu i jest zasadotwórcza, co jest bardzo pozytywne przy naszej, zakwaszonej, codziennej diecie. W połączeniu z pełnym potasu i magnezu burakiem oraz genialnym szpinakiem otrzymujemy super pyszne i pełnowartościowe danie, którym ze smakiem sie najecie, ale nie obciążycie. To danie po prostu Was odżywi.
Przepis na kaszę jaglaną z pieczonym burakiem:
- 3/4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- konfiturą z cebuli ( lub cebulka z czosnkiem ) z marynowanym pieprzem
- 5 cieniutkich plastrów z ekologicznego buraka
- plaster cytryny
- ser riccota
- 2 garści grubo ciętego, świeżego szpinaku
- garstka orzechów włoskich
- masło, pieprz, oliwa, czosnek, gorczyca, ocet winny
Marynata do pieczonego buraka: łączymy oliwę z oliwek, gorczyce, ocet winny i pieprz
Ugotowaną kaszę jaglaną łączymy na patelni z konfiturą z cebuli i marynowanego pieprzu.
Plastry buraka, doprawiamy marynatą i wkładamy do pieca na 10 min w 200 st C. Z burakami pieczemy plaster cytryny, aby delikatnie się zarumienił.
Grubo cięty szpinak blanszujemy na patelni z odrobiną masła, czosnku i cytryny lub podajemy na zimno z sosem, w którym uprzednio marynowaliśmy buraki.
Buraki układamy na kaszy, szpinak obok. Całość posypujemy orzechami włoskimi i dodajemy kilka kawałków sera riccota, aby złagodzić i wyciszyć intensywne smaki.
Wykańczamy grubo mielonym pieprzem i podpieczoną cytryną.
ZDROWO I SMACZNIE :)
I inne propozycje z I Love Jucie by Hurom :)
Genialna kanapka z tuńczykiem, szpinakiem, pomidorem i jajkiem poche :)
Ekologiczny twarożek z miodem i świeżą figą :)
Soko idealnej kompozycji smaku : szpinak, jabłko, fenkuł, cytryna – proporcje zgodnie z zasadą :
WRZUCAJ WIĘCEJ WARZYW NIŻ OWOCÓW :)
foto by Patrycja Toczyńska