Leczo – łatwe i smaczne
Leczo to jedno z dań jednogarnkowych, które smakuje zawsze. Gotując tą potrawę, można zdecydowanie dać upust swoim fantazjom smakowym. Ja przepadam za klasyką, jest więc: papryka, dużo czosnku i parówki ;)
A jak Wy przygotowujecie swoją wersję leczo? Co musi w nim być?
Składniki:
- duża papryka czerwona
- średni bakłażan
- średnia cukinia
- dwie garści pieczarek
- duża, biała cebula
- 3 ząbki czosnku
- papryka chilli
- szczypiorek
- cztery parówki Berlinki
- 100 g krojonego boczku
- 1/2 pomidorów z puszki
- sól, pieprz
- oliwa, masło
Przygotowujemy warzywa:
- siekamy : cebule, czosnek, szczypiorek i ok 1 cm papryki chilli
- paprykę kroimy w paski i przekrawamy na 3 części
- bakłażana i cukinie kroimy w cienkie plasterki i następnie na ćwiartki
- pieczarki kroimy w plasterki
W garnku z grubym dnem, na maśle z oliwą szklimy cebulę i czosnek. Do garnka dorzucamy pokrojoną paprykę i smażymy do momentu kiedy będzie miękka. Dorzucamy bakłażana i cukinię i również smażymy. Na osobnej patelni smażymy pieczarki i po usmażeniu dorzucamy do garnka z resztą warzyw. Następnie na tej samej patelni smażymy pokrojone w kostkę parówki i boczek. Po usmażeniu również dodajemy do garnka z warzywami. Dodajemy pomidory z puszki. Całość solimy, dodajemy pieprzu,chili do smaku i dusimy pod przykryciem, aż wszystkie smaki przenikną. Na koniec dodajemy szczypiorku. Jeśli lubicie bardzie delikatny smak – można dodać odrobinę śmietanki 18%. Gotowe ! Pyszne ze świeżym, chrupiącym chlebem, lub jako lunch do szybkiego podgrzania w pracy :)
foto: Ania Polakowska