Leczo – łatwe i smaczne

Leczo to jedno z dań jednogarnkowych, które smakuje zawsze. Gotując tą potrawę, można zdecydowanie dać upust swoim fantazjom smakowym. Ja przepadam za klasyką, jest więc: papryka, dużo czosnku i parówki ;)

A jak Wy przygotowujecie swoją wersję leczo? Co musi w nim być?

Składniki:

  • duża papryka czerwona
  • średni bakłażan
  • średnia cukinia
  • dwie garści pieczarek
  • duża, biała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • papryka chilli
  • szczypiorek
  • cztery parówki Berlinki
  • 100 g krojonego boczku
  • 1/2 pomidorów z puszki
  • sól, pieprz
  • oliwa, masło

Przygotowujemy warzywa:

  • siekamy : cebule, czosnek, szczypiorek i ok 1 cm papryki chilli
  • paprykę kroimy w paski i przekrawamy na 3 części
  • bakłażana i cukinie kroimy w cienkie plasterki i następnie na ćwiartki
  • pieczarki kroimy w plasterki

W garnku z grubym dnem, na maśle z oliwą szklimy cebulę i czosnek. Do garnka dorzucamy pokrojoną paprykę i smażymy do momentu kiedy będzie miękka. Dorzucamy bakłażana i cukinię i również smażymy. Na osobnej patelni smażymy pieczarki i po usmażeniu dorzucamy do garnka z resztą warzyw. Następnie na tej samej patelni smażymy pokrojone w kostkę parówki i boczek. Po usmażeniu również dodajemy do garnka z warzywami. Dodajemy pomidory z puszki. Całość solimy, dodajemy pieprzu,chili do smaku i dusimy pod przykryciem, aż wszystkie smaki przenikną. Na koniec dodajemy szczypiorku. Jeśli lubicie bardzie delikatny smak – można dodać odrobinę śmietanki 18%. Gotowe ! Pyszne ze świeżym, chrupiącym chlebem, lub jako lunch do szybkiego podgrzania w pracy :)

foto: Ania Polakowska


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *