Placki z kaszy jaglanej i zielonych szparagów
Dzisiaj przedstawiam propozycję na zdrowy, pyszny i wegetariański posiłek. Placuszki z kaszy jaglanej i zielonych szparagów. Pysznie, niedrogo i łatwo. Zapraszam do wypróbowania przepisu.
Placki z kaszy jaglanej i zielonych szparagów:
- szklanka kaszy jaglanej
- 1 cebula
- 5 zielonych szparagów
- pietruszka
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- sól, pieprz, curry
- masło
- olej do smażenia
Kaszę jaglaną gotujemy według receptury na opakowaniu.Szparagi obieramy, najłatwiej za pomocą obieraczki do warzyw. Obrane szparagi gotujemy ok 8 min w wodzie z łyżeczką cukru. W międzyczasie obieramy i siekamy cebulę oraz czosnek i szklimy na maśle na patelni.Ugotowane i ostudzone szparagi również siekamy. W misce mieszamy kaszę jaglaną, cebulę, czosnek, posiekane szparagi, natkę pietruszki, mąkę oraz jajko. Całość doprawiamy do smaku. ( Ja dodałam odrobinę curry ). Na patelni, na rozgrzanym oleju smażymy placuszki. Aby uzyskać równy kształt, wykorzystałam obręcze do wycinania pierogów :) Jeśli placki rozpadają się, można dodać więcej mąki.
Po raz kolejny wykorzystuję mój ulubiony dodatek – sos szczypiorowy ( gruby szczypior, dwie łyżki majonezu, 1/2 jogurtu naturalnego, sól, pieprz, łyżeczka cukru )
SMACZNEGO :)
foto Ania Polakowska
Placuszki wyglądają bardzo apetycznie :))))
Próbowałem tego przepisu i wyszło naprawdę smaczne.
faktycznie, bardzo dobry przepis, dzięki! Placuchy wymiatają, a dodałam jedynie od siebie odrobinę sosu 1000 wysp od develey, pozdrawiam i czekam na kolejne ciekawe nowostki :P