Placki z kaszy jaglanej i zielonych szparagów

Dzisiaj przedstawiam propozycję na zdrowy, pyszny i wegetariański posiłek. Placuszki z kaszy jaglanej i zielonych szparagów. Pysznie, niedrogo i łatwo. Zapraszam do wypróbowania przepisu.

Placki z kaszy jaglanej i zielonych szparagów:

  • szklanka kaszy jaglanej
  • 1 cebula
  • 5 zielonych szparagów
  • pietruszka
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • sól, pieprz, curry
  • masło
  • olej do smażenia

Kaszę jaglaną gotujemy według receptury na opakowaniu.Szparagi obieramy, najłatwiej za pomocą obieraczki do warzyw. Obrane szparagi gotujemy ok 8 min w wodzie z łyżeczką cukru. W międzyczasie obieramy i siekamy cebulę oraz czosnek i szklimy na maśle na patelni.Ugotowane i ostudzone szparagi również siekamy. W misce mieszamy kaszę jaglaną, cebulę, czosnek, posiekane szparagi, natkę pietruszki, mąkę oraz jajko. Całość doprawiamy do smaku. ( Ja dodałam odrobinę curry ). Na patelni, na rozgrzanym oleju smażymy placuszki. Aby uzyskać równy kształt, wykorzystałam obręcze do wycinania pierogów :) Jeśli placki rozpadają się, można dodać więcej mąki.

Po raz kolejny wykorzystuję mój ulubiony dodatek – sos szczypiorowy ( gruby szczypior, dwie łyżki majonezu, 1/2 jogurtu naturalnego, sól, pieprz, łyżeczka cukru )

SMACZNEGO :)

_DSC1002 _DSC1006 _DSC1008 _DSC1011

foto Ania Polakowska


Komentarze 3

  1. faktycznie, bardzo dobry przepis, dzięki! Placuchy wymiatają, a dodałam jedynie od siebie odrobinę sosu 1000 wysp od develey, pozdrawiam i czekam na kolejne ciekawe nowostki :P

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *